Ryzyko spożycia żywności z Salmonellą
W ramach ostrzeżenie publicznego dotyczącego żywności GIS przekazał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek wskazanego produktu.
Polecamy:
- Nastolatki z Pruszkowa pożałują bestialstwa. Jest postanowienie sądu
- Europa coraz bardziej obawia się Chin. Stąd nowy projekt Komisji Europejskiej
Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Niebezpieczna Metka wołowa Tatarska
Chodzi o produkt Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g o numerze partii 05 9 i terminie przydatności do spożycia 14.03.2023. Producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
GIS przekazał, że producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców
Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
KW
Czytaj dalej:
- Oświadczenie Zbigniewa Ziobry zeszło na dalszy plan. Show skradł pistolet za paskiem
- Iga Świątek rozstała się z olbrzymim sponsorem. Wszystko przez jedną decyzję firmy
- Putin spotkał się z Kadyrowem. Uwagę zwraca dziwne zachowanie przywódcy Czeczenii
- Aktywiści napadli na Nowogrodzką. W siedzibie PiS siedzieli przyklejeni do ściany
- KO za postulatem opiekunów niepełnosprawnych. Propozycja ws. renty socjalnej
Komentarze