Fot. Pixabay
Fot. Pixabay

Najlepsze kotlety na świecie. W czołówce także ten z Polski

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 7
TasteAtlas opublikował ranking najsmaczniejszych kotletów. W ocenie smakoszy z całego świata polski schabowy jest jednym z 10 najlepszych kotletów. Przysmak kuchni polskiej stanął w szranki z mięsnymi specjałami z Argentyny, Japonii czy Austrii.

Światowy ranking kotletów. Sukces Polski

Specjały kuchni polskiej są cenione przez smakoszy, w niedawnym rankingu najlepszych zup, polski żurek zajął drugie miejsce. Popularnością cieszą się również pierogi – w tegorocznym rankingu uplasowały się one na czwartej lokacie w swojej konkurencji. O sukcesie schabowego na Twitterze poinformowała fundacja State of Poland

Mięsne specjały – gdzie kotlet schabowy?

Rankingi TasteAtlas opierają się na ocenach smakoszy, którzy dzielą się opiniami na temat przysmaków kuchni regionalnej. W tegorocznym rankingu kotletów nasz kotlet schabowy zajął 9. lokatę. Najsmaczniejszym kotletem w tym roku okazała się Milanesa napolitana. Jest to tradycyjny argentyński kotlet wołowy w panierce zwieńczony plasterkiem szynki, pikantnym sosem pomidorowym i grubymi plastrami mozzarelli. Druga lokata przypadła mniej wytwornej wersji argentyńskiego specjału – Milanesa, którą przyrządza się bez dodatków. Obie wersje kotletów najczęściej podawane są z frytkami. Trzecie miejsce w rankingu zajął japoński Tonkatsu – panierowany, smażony w głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy, który podaje się jako samodzielne danie lub dodatek do ramenu.

W rankingu najlepszych kotletów znalazł się również sznycel wiedeński (4 miejsce), szwajcarski Cordon Bleu (7 miejsce) czy serbska Karađorđeva šnicla (10 lokata). 

Kotlet schabowy znalazł się w dziesiątce najbardziej cenionych kotletów na dziewiątym miejscu. Autorzy rankingu zwracają uwagę na to, że polski schabowy wywodzi się od sznycla wiedeńskiego, jednak szybko stał się odrębnym kulinarnym bytem. Od austriackiego pierwowzoru różni się wykorzystaniem mięsa wieprzowego zamiast cielęciny. Tradycyjny schabowy powinien być smażony na smalcu i podawany z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.

Czytaj dalej:

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości