Rozmaitości 17.07.2025, 15:42 Tandir, tandor, tandyr czy tandur? Na polskim rynku pojawiło się nowe urządzenie do ulubionego letniego zajęcia Polaków - grillowania. Przybyło ze wschodu. Z Bliskiego Wschodu, z Kaukazu wreszcie z Indii. Z nazwą Polacy jeszcze się nie oswoili więc raz jest to tandir...
Rozmaitości 4.07.2025, 08:37 Sałata w Paryżu a sałata w Mińsku Żar leje się z nieba. Jestem w Słubicach, jest 37,5 stopnia, wstałem skoro świt i przejechałem poł Polski by się tu znaleźć. Załatwiłem co trzeba, jest młode popołudnie i czas coś przekąsić. Zamawiam kawałek mięsa i proszę...
Gotowanie 16.06.2025, 08:12 Pieczywo na zakwasie wraca do łask w Londynie i innych zachodnich miastach Los mnie rzucił w świat, najpierw kilka dni w Londynie, a teraz od dwóch tygodni w USA. Chicago, Indianapolis, Columbus i pomniejsze miejscowości. I co nowego? Ano w rozlicznych knajpkach, w większości "sieciówkach", opróczy...
Rozmaitości 5.05.2025, 19:40 Danie mięsne z Włoch Kiedy ostatnio zgodziłem się - na prośbę jednego z komentatorów - napisać notkę o mięsnym daniu z Włoch nie spodziewałem się ile ten zamiar wywoła u mnie wewnętrznych rozterek. Bo z jednej strony pisałem ponad rok temu w czasie...
Rozmaitości 12.04.2025, 10:24 Sałatka jarzynowa - czyli Lucien Oliver nocuje u Sedlaczka na rynku w Tarnowskich Górach Zanim za świątecznym stołem przy sałatce jarzynowej zaczniemy odwieczny spór o wyższości "dekoracyjnego" nad "kieleckim" lub odwrotnie, opowiem Wam historię tego dania, jednak najpierw krótki przepis na śląski szałot. Dlaczego...
Gotowanie 28.03.2025, 08:02 Ziemniak - kilka słów o nim zanim zasiądziemy do świątecznych sałatek Włoch jak już ma krótką przerwę w oglądaniu meczu to cały swój wysiłek wkłada w myślenie nad właściwym dopasowaniem kształtu i powierzchni makaronu do konkretnego sosu. Z tego mu wychodzi, że sos boloński do spaghetti się nie...
Rozmaitości 28.02.2025, 18:32 Długie życie - dobre życie W jednej z ostatnich notek napisałem tak: "Według badaczy nawyki żywieniowe decydujące o zdrowiu i długowieczności - oprócz jakości produktów - to powtarzalna pora posiłków. Śniadanie najpóźniej o ósmej rano, obiad w południe, a...
Rozmaitości 15.02.2025, 08:23 Wykwintny rosół czyli consomme royal z bażanta Mróz tyłek ściska. Zgrabiałe palce ledwo się poruszają. Oj chwyciłoby się w dłonie kubek gorącego bulionu i piło parząc z przyjemnością usta i gardło, czekając aż ciepło wniknie do środka i ożywi ciało i ducha. Jednak do...