Jan Bodakowski Jan Bodakowski
684
BLOG

Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Jan Bodakowski Jan Bodakowski Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Jan Bodakowski
Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Nakładem wydawnictwa AA ukazała się, 240 stronicowa, praca Zbigniewa Nowaka „Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą” zawierająca kilkadziesiąt przepisów przetworów mających bardzo korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie,

Jak informuje wydawca „nasze prababki rzadko chodziły do apteki, być może nie posiadały dyplomów uczelni medycznych, a jednak potrafiły skutecznie zadbać o zdrowie całej rodziny. Wystarczyła im mądrość życiowa, która podpowiadała, że dobrze zaopatrzona spiżarnia domowa jest jak najlepsza apteka, bo można z niej czerpać przez cały rok naturalne witaminy i prozdrowotne przetwory przygotowane z sercem”.

Według wydawcy pracy, nie można zgodzić się s stwierdzeniem, „że robienie przetworów to czysta strata czasu, bo przecież sklepowe półki aż uginają się pod ich ciężarem. Kto choć raz posmakował domowych konfitur, dżemów, przecierów, soków czy sałatek, kiszonych ogórków czy kapusty według starych, wypróbowanych przepisów, ten za nic w świecie nie da się przekonać, że podobne można kupić w sklepie”.

Jak informuje wydawca „przetwory przygotowane w domu to prawdziwa skarbnica zdrowia – i o nich właśnie jest ta książka. Znajdziemy w niej mnóstwo wypróbowanych przepisów na soki, syropy, konfitury, dżemy, powidła, galaretki, wino, nalewki, ocet jabłkowy, sałatki, przeciery, sosy i inne przetwory z najzdrowszych darów natury: kwiatów fiołka, z truskawek, porzeczek, czarnych jagód, poziomek, czereśni, wiśni, płatków i owoców róży, malin, ogórków, pomidorów, papryki, moreli, brzoskwiń, jabłek, śliwek, aronii, winogron, kapusty, żurawiny, czosnku i chrzanu. Każdy przepis Autor opatrzył wyczerpującym komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów, a opracował go w oparciu o wiedzę, doświadczenie i najnowsze zdobycze medycyny”.

Publikacja wydana przez wydawnictwo AA „to nie jest zwykła książka z przepisami. To poradnik, który dostarczy niezbędnej wiedzy na temat walorów zdrowotnych i odżywczych owoców z ogrodów i lasów oraz warzyw”.

Zbigniew T. Nowak to znawca roślin leczniczych, który od 30 lat popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapil i zdrowej diety. Autor pracy napisał ponad 50 książek, ponad 1500 artykułów prasowych i kilkuset scenariuszy audycji radiowych o tej tematyce.

Układ książki „oparty jest na sezonowości warzyw, co powinno ułatwić korzystanie z niej”. Przepisom i informacjom towarzyszą kolorowe zdjęcia opisywanych przetworów. Książka nie tylko nadaje się jako informator do domu, ale jest też atrakcyjną propozycja na prezent.

Jan Bodakowski
image

Brzydki. Biedny. Niedoceniony. Nielubiany.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości