Posłowie Ruchu Kukiz’15 dr hab. Józef Brynkus, Maciej Masłowski skierowali interpelację do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie marnowania żywności w Polsce.
W interpelacji zapytali, jakie działania od 2015 roku podjęło ministerstwo na rzecz ograniczenia ilości marnowanej żywności w naszym kraju?
Pełna treść interpelacji:
Szanowny Panie Ministrze,
z badania przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, natomiast 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Firma Deloitte z kolei informuje, że Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Eksperci wskazują jednak, że nikt nie wie, jaka jest rzeczywista skala tego problemu. Wśród przyczyn wyrzucania żywności w badaniu Federacji Polskich Banków Żywności na pierwszym miejscu wskazano przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i zbyt duże zakupy (20 proc.). Najczęściej wyrzucane produkty to kolejno: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa oraz jogurty. Jak zaznacza pracownik firmy Deloitte w rozmowie z portalem Forbes, obecnie nie funkcjonuje jednolity system system mierzenia ilości marnowanej żywności. Unia Europejska prowadzi prace w tym zakresie, a firmy wdrażają rozwiązania, które mają nie tylko monitorować wielkość problemu food waste, ale także, w oparciu o zebrane dane, podejmować działania mające na celu minimalizację tego zjawiska. Obecnie w polskim parlamencie trwają prace nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Według stanu na dzień 7 lipca 2019 r. projekt ten jest po przedłożeniu sprawozdania sejmowej Komisji Gospodarki i Rozwoju z dnia 13 marca 2019 r.
W związku z powyższym zwracamy się do Pana Ministra z prośbą o odpowiedź na następujące pytanie:
Jakie działania od 2015 roku podjęło ministerstwo na rzecz ograniczenia ilości marnowanej żywności w naszym kraju?
Opracowanie: Biuro Poselskie posła na Sejm RP dra hab. Józefa Brynkusa