Czy ta zima paskudna w końcu poszła precz czy to tylko chwilowa przerwa? Mam nadzieję, ze poszła i już nie wróci :)
Ale formalnie jeszcze zima trwa, więc warto sobie osłodzić ją troche, prawda? No, także słodzimy, a co lepszego jest do tego niż przepisy? :) Kilka dni temu zamieszczałem pyszny sernik, więc dzisiaj idziemy za ciosem i kolejny sernik:
I tak jak ostatnio to też będzie sernik z brzoskwiniami :) Ach, już samo patrzenie na niego powoduje, ze ślinka cieknie.
Sernik z brzoskwiniami
A oto jak go robimy. Najpierw składniki:
- Masa serowa:
- 250 margaryny
- 300g cukru pudru
- 1kg sera
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 * 40g
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń 800g
A poszczególne etapy powstawania takiego pieknego deserku jak sernik z brzoskwiniami wyglądają tak:
Biszkopt:
Ubijamy na sztywno białka , dodajemy cukier i ubijamy do otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łaczymy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.p.180stopni przez 20-30minut.
Masa serowa:
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając , siejemy przez sito budyń.
Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek, i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec w temp 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową.
Tak pyszny sernik z brzoskwiniami zasmakuje każdemu :) Założymy się o to?
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości