Łasuch Łasuch
348
BLOG

Mazurek kajmakowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję wiosnę, pomimo pluchy i szarugi. Wiosnę już czuć, a podobno w weekend ma być 16 stopni! :) Super!

Z tej okazji jadłem dziś pyszny sernik, każdemu taki polecam :) Od razu świat wygląda lepiej, nawet gdy pada deszcz. OK, ale wracamy do naszej pasji, prawda? Wielkanoc za pasem, więc kontynuuję przepisy wielkanocne. Był ostatnio mazurek czekoladowy, ale nic to, dziś  mazurek kajmakowy.

Mazurek kajmakowy

 

Składniki:

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • kostka (200 g) masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • KAJMAK:puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • do dekoracji skórka pomarańczowa i obrane migdały

Sposób przygotowania:

Żeby zrobić ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią, wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy i  wylepiamy natłuszczoną formę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C, studzimy.

A jak robimy kajmak? A tak:  puszkę mleka zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy na małym ogniu 2–3 godz. Ciasto smarujemy  konfiturą, rozprowadzamy na niej masę kajmakową. Dekorujemy skórką i migdałami.

Prawda, ze proste? Jestem pewny, że taki mazurek kajmakowy  zrobi furorę na Waszych stołach. Do dzieła!

Smacznego!

A co robilismy ostatnio?

żurek wielkanocny

babka wielkanocna

mazurek

Kiedy się to wszytsko spali, rany.. ciężka wiosna przede mną :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości