Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję wiosnę, pomimo pluchy i szarugi. Wiosnę już czuć, a podobno w weekend ma być 16 stopni! :) Super!
Z tej okazji jadłem dziś pyszny sernik, każdemu taki polecam :) Od razu świat wygląda lepiej, nawet gdy pada deszcz. OK, ale wracamy do naszej pasji, prawda? Wielkanoc za pasem, więc kontynuuję przepisy wielkanocne. Był ostatnio mazurek czekoladowy, ale nic to, dziś mazurek kajmakowy.
Składniki:
- 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
- kostka (200 g) masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- KAJMAK:puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- do dekoracji skórka pomarańczowa i obrane migdały
Sposób przygotowania:
Żeby zrobić ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią, wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy i wylepiamy natłuszczoną formę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C, studzimy.
A jak robimy kajmak? A tak: puszkę mleka zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy na małym ogniu 2–3 godz. Ciasto smarujemy konfiturą, rozprowadzamy na niej masę kajmakową. Dekorujemy skórką i migdałami.
Prawda, ze proste? Jestem pewny, że taki mazurek kajmakowy zrobi furorę na Waszych stołach. Do dzieła!
Smacznego!
A co robilismy ostatnio?
żurek wielkanocny
babka wielkanocna
mazurek
Kiedy się to wszytsko spali, rany.. ciężka wiosna przede mną :)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości