Wszyscy poczuli wiosnę? :) o tak.... wdychamy, wdychamy... a ptaszki też juz słychac, jest pieknie... :)
Za mniej niż miesiąc Wielkanoc, więc intensyfikujemy przepisy na Święta. Ostatnio był makowiec, wcześniej sernik, więc żeby nie zasłodzić się dokumentnie dzisiaj biała kiełbasa. Akurat w te Święta dosyć popularna potrawa, prawda?
w kapuście
Co potrzebujemy?
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 75 dag dobrej białej kiełbasy,
- 2-3 winne jabłka,
- 2 średnie cebule,
- 5-6 suszonych grzybów,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz do smaku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 kostki rosołowe grzybowe,
- 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kiełbasy i cebuli,
- szczypta majeranku
To do dzieła, gwarantuję Wam, że to będzie idealna biała kiełbasa w kapuście :):
Grzyby moczymy w szklance ciepłej wody, przegotowanej. Kroimy grzyby w paseczki. Wodę zostawiamy. Kapustę kroimy drobno, przepłukujemy wodą.
W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostki rosołowe, wlewamy do kapusty, dodajemy pokrojone grzyby, czosnek roztarty z solą i przyprawy.
Jabłka kroimy w ósemki, wrzucamy do kapusty. Następnie dusimy pod przykryciem kapustę na małym ogniu aż zmieknie. Otwieramy okno :)
Białą kiełbasę smażymy na rumiano z każdej strony.Nacinamy , żeby wypuścić sok. W tzw międzyczasie nagzrewamy piekarnik. Wkładamy kapustę do naczynia żaroodpornego a na wierzch dajemy białą kiełbasę . Posypujemy po wierzchu majeranek i pieczemy ok. 30 min.
Podsmażamy pokrojoną w dość grube talarki cebulę. Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie.
I już. Biała kiełbasa jest gotowa do spożycia, najlepiej pod coś przy czym rybka lubi pływac :)
Smacznego!
A co było wcześniej:
sernik
pascha wielkanocna
sernik z brzoskwiniami
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości