Łasuch Łasuch
239
BLOG

Makowiec

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Ostatnio było czas słodki i chyba dobrze, prawda? Ale tak chyba będzie cały czas, bo tak to niestety jest, ze słodycze i ciasta popularne są. Święta niedługo więc przepisy na Wielkanoc w cenie. :)

Był sernik wiedeński, sernik z brzoskwiniami, to dzisiaj lekka odmiana - makowiec. Lubicie?

MAKOWIEC

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 250 g margaryny- miękkiej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • puszka gotowej masy makowej lub:
  • 1/2 kg maku
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy

Jak robimy taki pyszny  makowiec?

Żeby zrobic ciasto, to trzeba ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto. Odkładamy kulkę wielkości dłoni.Resztę wykładamy na wysmarowaną blaszkę.
Masę makową zaś robimy tak: suchy mak parzymy w 2 szkl wrzątku i następnie mielimy 2 razy w maszynce.Dodajemy do maku rozpuszczone masło i resztę składników.Mieszamy dokładnie i wykładamy na ciasto.
Można użyć masy makowej z puszki- tańsza opcja .
Z reszty ciasta rolujemy  cienkie paseczki i robimy z  tego kratkę. Można też ciasto zamrozić i zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o dużych oczkach. Pieczemy  40 minut w temp.170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pyszny  makowiec, prawda? Aż sie świąt nie mogę doczekać.

Smacznego!

Co było ostatnio, same serniki:) :

sernik

pascha wielkanocna

sernik z brzoskwiniami

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości