Ach, nie mogę się nacieszyć tą wiosną, zaraz wyruszam w las, ale wcześniej jak zwykle coś dorzucę. Za dwa tygodnie od dzisiaj będzie Wielka Sobota, więc Święta tuż, tuż. Także lecimy szybko w temacie przepisy na Wielkanoc dalej. Wczoraj były flaki, niedawno był mazurek, a dzisiaj - babka wielkanocna. Mysleliście, że o niej zapomniałem? :) Nic z tego, babka wielkanocna na wilekanocnym stole być musi!
Składniki:
- 3 cytryny,
- 50 dag mąki pszennej,
- 25 dag mączki ziemniaczanej,
- 1 kg cukru,
- 24 jajka,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
- Opcjonalnie można wzbogacić smak dodając kilka kropli esencji cytrynowej.
Jak robimy:
Najpierw gotujemy cytryny (razem ze skórką), tak aby można je było przebić słomką. Kroimy je na kawałki, wyjmujemy pestki, przecieramy przez cedzak (lub miksujemy ) i ucieramy w donicy dosypując po trochu cukier i dodając żółtka. Ucieramy wszystko na białą masę.
Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek i mieszamy z utartą masą dodając podczas mieszania stopniowo obie mąki. Wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawiamy do nagrzanego pieca (180 stopni C) Pieczemy ok. 1 godzinę w 180-190 stopniach.
Obiecuję, ze taka babka wielkanocna powali każdego na kolana :)
A Wy jak robicie babkę cytrynową?
Smacznego!
Co było ostatnio:
ciasto shrek
żurek wielkanocny
babka wielkanocna
mazurek
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości