Łasuch Łasuch
334
BLOG

Kwasna babka :)

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Ach, nie mogę się nacieszyć tą wiosną, zaraz wyruszam w las, ale wcześniej jak zwykle coś dorzucę. Za dwa tygodnie od dzisiaj będzie Wielka Sobota, więc Święta tuż, tuż. Także lecimy szybko w temacie przepisy na Wielkanoc dalej. Wczoraj były  flaki, niedawno był mazurek, a dzisiaj - babka wielkanocna. Mysleliście, że o niej zapomniałem? :) Nic z tego, babka wielkanocna na wilekanocnym stole być musi!

Babka wielkanocna

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 50 dag mąki pszennej,
  • 25 dag mączki ziemniaczanej,
  • 1 kg cukru,
  • 24 jajka,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
  • Opcjonalnie można wzbogacić smak dodając kilka kropli esencji cytrynowej.

Jak robimy:

Najpierw gotujemy cytryny (razem ze skórką), tak aby można je było przebić słomką. Kroimy je na kawałki, wyjmujemy pestki, przecieramy przez cedzak (lub miksujemy ) i ucieramy w donicy dosypując po trochu cukier i dodając żółtka. Ucieramy wszystko na białą masę.

Następnie ubijamy na sztywno  pianę z białek i mieszamy  z utartą masą dodając podczas mieszania stopniowo obie mąki. Wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.

Wstawiamy  do nagrzanego pieca (180 stopni C) Pieczemy ok. 1 godzinę w 180-190 stopniach.

Obiecuję, ze taka babka wielkanocna powali każdego na kolana :)

A Wy jak robicie babkę cytrynową?

Smacznego!

Co było ostatnio:

ciasto shrek

żurek wielkanocny

babka wielkanocna

mazurek

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości