Jak świecka tradycja wymaga, najpierw kilka słów o pogodzie :) Piekny wczoraj był dzień, prawda? Dziś już zimny wiatr nie dał nam zapomniec, ze to dopiero wczesna wiosna. Ale nic to, dzisiejsza zmiana czasu pomoże nam przetrwac. Ciemne dni się skończyły, ufff...
Wczoraj była tradycyjna babka wielkanocna, to dziś polecimy dalej w tym temacie i kontynuujemy przepisy na Wielkanoc, z tym, że dzisiaj babka pomarańczowa. Najlepiej mieć obie, babka cytrynowa i babka pomarańczowa doskonale się uzupełniają, prawda? A niedługo bedzie pyszny makowiec:)
Babka pomarańczowa
Jakich potrzebujemy składników:
- Ciasto:
- 25 dag orzechów włoskich obranych
- 4 jajka
- szczypta soli
- 12,5 dag cukru
- łyżka mąki
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- Dekoracja:
- pomarańcza
- 20 dag cukru pudru
- 30 ml likieru pomarańczowego
A jak przygotowujemy taką klasykę, jak babka pomarańczowa:
Żeby zrobić ciasto: orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu i mielimy. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką i skórką pomarańczy na kremową masę.
Następnie kandyzowaną skórkę pomarańczową i orzechy mieszamy z masą jajeczną, delikatnie łączymy z pianą. Ciasto wlewamy do formy w kształcie wieńca, pieczemy ok godziny w temp. 200°C.
Skórkę pomarańczy kroimy w paski. Cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy i likierem na kremową masę. Potem casto studzimy i dekorujemy lukrem, paseczkami skórki oraz ew. połówkami orzechów włoskich.
I jak, czyż nie brzmi świetnie? Taka babka pomarańczowa zawróci każdemu w głowie :)
Smacznego!
Co pichciliśmy niedawno:
żurek wielkanocny
babka wielkanocna
mazurek
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości