Łasuch Łasuch
1749
BLOG

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Marzec, kwiecień poprzeplata troche zimy, trochę lata :) Mamy dokładnie to za oknem, zimno, jak w psiarni, prawda? No a za tydzień Świeta, więc już mało czasu zostało na przepisyna Wielkanoc i ich wybranie. Ostatnio sernik z brzoskwiniami był, mazurek, ale symbolem Świąt sa jajka faszerowane. Były juz jedne, dziś po raz kolejny jajka faszerowane.

Jajka faszerowane

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag szynki
  • 3 łyżki startego żółtego, łagodnego sera (np. ementalera)
  • cebulka dymka
  • 4 duże pieczarki
  • 2–3 korniszony
  • 4 marynowane grzybki
  • 6 łyżek majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • papryka słodka mielona
  • olej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1. Farsz pieczarkowy : dymkę posiekać ze szczypiorkiem. Pieczarki pokroić w małą kostkę. Dymkę przesmażyć z pieczarkami na oleju. 4 żółtka na twardo wymieszać z pieczarkami, przyprawić. Nałożyć do 8 połówek białek, posypać szczypiorkiem.

2. Farsz tatarski: korniszony i grzybki posiekać. 4 żółtka wymieszać z majonezem, grzybkami, korniszonami i łyżką posiekanego szczypiorku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać 1–2 łyżki śmietany). Napełnić 8 białek.

3. Farsz szynkowy : szynkę zmiksować z 4 żółtkami i startym serem, dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem (ew. dodać łyżkę musztardy). Napełnić 8 białek.

I symbol Świąt - jajka faszerowane - gotowe. Jak Wam się podoba?

Smacznego!

Co było ostatnio:

babka wielkanocna

ciasto shrek

biszkopt

mazurek

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości