Łasuch Łasuch
645
BLOG

Żurek na śniadanie

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 11

Chociaż za oknem tego nie widac, to wiosna trwa i święta tuż, tuż. Ostatnie notki to cały czas przepisy na Wielkanoc, bo kto ma teraz głowę do czego innego? Chyba wszyscy myslą tylko o tym. Ostatnio były same słodkości, a to babka cytrynowa, a to ciasto shrek, chociaż nie same słodkości bo flaki tez były :) Ale co to za Święta, gdy na stole nie gości żurek wielkanocny? Także dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Jakich składników potrzebujemy:

  • 2 suszone grzybki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2-3 cebule
  • 20 dag bekonu lub wędzonki
  • 1/2 l zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka chrzanu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Majeranek
  • 30 dag białej parzonej kiełbasy
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Jak przygotowujemy żurek wielkanocny:

Grzybki moczymy. Bekon kroimy. Cebule siekamy. Olej rozgrzewamy w rondlu, przesmażamy bekon i cebulę. Wlewamy bulion i zakwas, dodajemy grzyby i ziele angielskie, gotujemy 20 minut.

Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Kiełbasę kroimy w plasterki. Czosnek dodajemy do zupy, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wkładamy kiełbasę, podgrzewamy. Zupę wlewamy na talerze, posypujemy pokruszonymi żółtkami.

Taki żurek wielkanocny przypomni każdemu dzieciństwo. I takie śniadanie wielkanocne będzie smakowało każdemu.

A Wy jak robicie żurek wielkanocny?

Smacznego!

Co było ostatnio:

babka wielkanocna

mazurek

ciasto shrek

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (11)

Inne tematy w dziale Rozmaitości