Chociaż za oknem tego nie widac, to wiosna trwa i święta tuż, tuż. Ostatnie notki to cały czas przepisy na Wielkanoc, bo kto ma teraz głowę do czego innego? Chyba wszyscy myslą tylko o tym. Ostatnio były same słodkości, a to babka cytrynowa, a to ciasto shrek, chociaż nie same słodkości bo flaki tez były :) Ale co to za Święta, gdy na stole nie gości żurek wielkanocny? Także dzisiaj:
Żurek wielkanocny
Jakich składników potrzebujemy:
- 2 suszone grzybki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2-3 cebule
- 20 dag bekonu lub wędzonki
- 1/2 l zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka chrzanu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- Majeranek
- 30 dag białej parzonej kiełbasy
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Jak przygotowujemy żurek wielkanocny:
Grzybki moczymy. Bekon kroimy. Cebule siekamy. Olej rozgrzewamy w rondlu, przesmażamy bekon i cebulę. Wlewamy bulion i zakwas, dodajemy grzyby i ziele angielskie, gotujemy 20 minut.
Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Kiełbasę kroimy w plasterki. Czosnek dodajemy do zupy, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wkładamy kiełbasę, podgrzewamy. Zupę wlewamy na talerze, posypujemy pokruszonymi żółtkami.
Taki żurek wielkanocny przypomni każdemu dzieciństwo. I takie śniadanie wielkanocne będzie smakowało każdemu.
A Wy jak robicie żurek wielkanocny?
Smacznego!
Co było ostatnio:
babka wielkanocna
mazurek
ciasto shrek
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości