Odliczanie do Świąt trwa, jutro Wielka Środa, chyba koniec postu, prawda? Ale na obżeranie się nie będzie czasu, bo przygotowania do Świąt trwają, także trzeba piec, gotować, smażyć, nie tak? :)
Także mimo, że to staje sie powoli nudne, to przepisy na Wielkanoc trzeba kontynuować. Co dzisiaj? Dzisaj kolejna babka wielkanocna, bo co to za Wielkanoc, kiedy na stole nie stoi babka wielkanocna, prawda?
Składniki do babki:
- 5 dag drożdży
- 0,5 kg mąki szymanowskiej
- 15 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 200 ml mleka
- duża garść rodzynek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- ew. lukier
Sposób przygotowania babki:
Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.
Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować. Bo nie ma to jak polukrowana babka wielkanocna :)
Smacznego!
Co było ostatnio:
żurek wielkanocny
babka wielkanocna
mazurek
ciasto shrek
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości