Łasuch Łasuch
431
BLOG

Szparagi, szparagi

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Jak Wam mija taka piekna wiosna? Miło n adworze, prawda? Aż się nie chce siedziec przy garach i gotować, ale iść gdzies i wziąc coś na wynos i zjeść np w parku. Miło by było, prawda? :)

Ale nie ma co być miękkim, trzeba przepisy  kontynuowac. Dzisiaj przepisy na szparagi, bo sezon trwa. Lubicie?

Szparagi z szynką w sosie holenderskim

Nasze składniki:

  • jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml sklarowanego masła
  • po 10 białych i zielonych szparagów
  • 2 łyżki zimnego masła
  • po 2 plasterki szynki parmeńskiej lub gotowanej
  • 5 dag oscypka w cienkich plastrach

Sposób przygotowania szparagów:

Miksujemy  jajko, sok z cytryny wraz z przyprawami w wysokim naczyniu, dodając porcjami roztopione  ciepłe  masło,  aż  sos zgęstnieje. Oczyszczone i opłukane szparagi blanszujemy ok. 4 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Osączamy i obsmażamy na rozgrzanym maśle, wyjmujemy i na tym samym maśle podsmażamy plasterki szynki.

Plasterki oscypka układamy w naczyniu żaroodpornym , na nich  podsmażoną wędlinę wraz ze szparagami, wszystko  to polewamy sosem holenderskim.  Zapiekamy  4–5  min.

I mamy nasze pyszne szparagi, mozna wcinać :) Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości