Jak Wam mija taka piekna wiosna? Miło n adworze, prawda? Aż się nie chce siedziec przy garach i gotować, ale iść gdzies i wziąc coś na wynos i zjeść np w parku. Miło by było, prawda? :)
Ale nie ma co być miękkim, trzeba przepisy kontynuowac. Dzisiaj przepisy na szparagi, bo sezon trwa. Lubicie?
Szparagi z szynką w sosie holenderskim
Nasze składniki:
- jajko
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
- 200 ml sklarowanego masła
- po 10 białych i zielonych szparagów
- 2 łyżki zimnego masła
- po 2 plasterki szynki parmeńskiej lub gotowanej
- 5 dag oscypka w cienkich plastrach
Sposób przygotowania szparagów:
Miksujemy jajko, sok z cytryny wraz z przyprawami w wysokim naczyniu, dodając porcjami roztopione ciepłe masło, aż sos zgęstnieje. Oczyszczone i opłukane szparagi blanszujemy ok. 4 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Osączamy i obsmażamy na rozgrzanym maśle, wyjmujemy i na tym samym maśle podsmażamy plasterki szynki.
Plasterki oscypka układamy w naczyniu żaroodpornym , na nich podsmażoną wędlinę wraz ze szparagami, wszystko to polewamy sosem holenderskim. Zapiekamy 4–5 min.
I mamy nasze pyszne szparagi, mozna wcinać :) Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości