Upał za oknem nie odpuszcza. Dobrze, jest lato, to musi być ciepło, prawda? Niedługo sezon na ogórki zacznie się na maksa, więc warto już zaopatrzyć się w przepisy na sałatki. Wczoraj były ogórki małosolne, a dzisiaj sałatka z ogórków.
Składniki, jakich potrzebujemy:
- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi
- 1 kg papryki
- 3 łyżki soli
- główka czosnku
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- pieprz
Sposób przygotowania sałatki:
Najpierw na plasterki kroimy ogórki, przysypujemy je solą na 2 godziny. Potem w talarki kroimy cebulę i marchew, czosnek siekamy. W paski kroimy paprykę. Osączamy ogórki i dodajemy do nich resztę warzyw, mieszamy.
Z octu, cukru gotujemy zalewę, po przestudzeniu dolewamy olej. Sałatkę wkładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok. 20 min. I gotowe. Warto zaopatrzyć się w większą ilość takich słoiczków, bo na zimę
taka sałatka z ogórków będzie jak znalazł.
Smacznego!
Co było ostatnio grane:
ogórki małosolne
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości