Łasuch Łasuch
244
BLOG

Konserwowe ogórki

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Dzisiaj wracając z pracy widziałem człowieka co niósł ogromny pęk kopru. Od razu pomyslałem o ogórkach. Wracam do tematu, bo sezon trwa. Były ogórki małosolneogórki kiszone, to co zostało? Oczywiście ogórki konserwowe :)

OGÓRKI KONSERWOWE

Nasze składniki:

  • świeże ogórki
  • sól
  • cukier
  • ocet 10%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koper do przetworów
  • czosnek
  • gorczyca
  • Podane proporcje są na słoik ok 1L

Lubicie ogórki konserwowe? Oto jak się je przygotowuje:

W tym przepisie nie trzeba wcześniej przygotowywać zalewy, bo wszystkie przyprawy wsypuje się do słoika.

Ok, to zaczynamy:
ogórki myjemy i obcinamy końcówki.

Na dno słoika wsypujemy po trochę: ziela angielskiego,liścia laurowego,kopru,czosnku i gorczycy. Układamy w miarę możliwości ciasno ogórki. Do słoika dodajemy: 1 łyżeczkę soli,1 łyżkę cukru,4 duże łyżki octu. Zalewamy zimną wodą.Zakręcamy słoik. Gotujemy ok 10 minut.

UWAGI: Jeśli nie chce Wam się bawić z tymi przyprawami wsypywanymi na dno słoika, to można wsypać po prostu trochę gotowej przyprawy do ogórków konserwowych. I też zadziała :)
To do dzieła!

Smacznego!

Co było ostatnio grane:

fasolka szparagowa

ogórki małosolne

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości