Dzisiaj wracając z pracy widziałem człowieka co niósł ogromny pęk kopru. Od razu pomyslałem o ogórkach. Wracam do tematu, bo sezon trwa. Były ogórki małosolne, ogórki kiszone, to co zostało? Oczywiście ogórki konserwowe :)
Nasze składniki:
- świeże ogórki
- sól
- cukier
- ocet 10%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koper do przetworów
- czosnek
- gorczyca
- Podane proporcje są na słoik ok 1L
Lubicie ogórki konserwowe? Oto jak się je przygotowuje:
W tym przepisie nie trzeba wcześniej przygotowywać zalewy, bo wszystkie przyprawy wsypuje się do słoika.
Ok, to zaczynamy:
ogórki myjemy i obcinamy końcówki.
Na dno słoika wsypujemy po trochę: ziela angielskiego,liścia laurowego,kopru,czosnku i gorczycy. Układamy w miarę możliwości ciasno ogórki. Do słoika dodajemy: 1 łyżeczkę soli,1 łyżkę cukru,4 duże łyżki octu. Zalewamy zimną wodą.Zakręcamy słoik. Gotujemy ok 10 minut.
UWAGI: Jeśli nie chce Wam się bawić z tymi przyprawami wsypywanymi na dno słoika, to można wsypać po prostu trochę gotowej przyprawy do ogórków konserwowych. I też zadziała :)
To do dzieła!
Smacznego!
Co było ostatnio grane:
fasolka szparagowa
ogórki małosolne
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości