Upały poszły sobie precz, trochę szkoda, bo jak lato to lato, prawda? No, ale trzeba wrócić do naszej pogody i cieszyć się tym, co mamy. Ale jak jest chłodniej to więcej siły na pichcenie. Pomimo, że ogórki małosolne już były, to dziś po raz kolejny, inny przepis. Bo co to za lato, gdy na stole nie goszczą ogórki małosolne?
Nasze składniki:
- niewielkie ogórki gruntowe
- koper
- chrzan (korzeń lub liść)
- czosnek - 4 ząbki
- sól
- kilka ziarenek gorczycy (niekoniecznie)
- woda
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy zimną wodą. Wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła oogórki, a potem zostawiamy na pół godziny.
Wylewamy wodę po 1/2k. Następnie przygotowujemy czosnek (obieramy z łupinki), koper, chrzan, gorczycę.
W kamionkowym naczyniu na dno wykłądamy część przypraw, na nich ciasno układamy ogórki. W połowie znów kładizemy warstwę przypraw i ponownie ogórki.
Zalewamy całość zimną wodą, osoloną w proporcji 1,5 czubatej, dużej łyżki na 1 litr wody. Naczynie przykrywamy (np. talerzykiem) i odstawiamy. Po kilku dniach będą gotowe pyszne ogórki małosolne :)
Smacznego!
Co było ostatnio:
Sałatka z tuńczyka
fasolka szparagowa
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości