Lato mamy typowo polskie, wszyscy co narzekali zadowoleni? Ech, i znowu deszcz i znowu pada.. No, ale nic to, lecimy dalej z przepisami. Trzeba wracać do przetworów. Bo przetwory to nie tylko ogórki małosolne, ale np przetwory z cukini. W zimę takie przetwory z cukini naprawdę sa idealne do obiadu np.
Potrzebne składniki:
- 3 kg cukinii
- 3 szkl. cukru
- 4 galaretki pomarańczowe
- 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy, kroimy w paski. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 godzin.
Po upływie 10 godzin cukinie gotujemy jedną godzinę.
Następnie dodajemy 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i napełniamy słoiki.
I już, mamy pyszne przetwory z cukini, które w zimę będa smakować pysznie i przypominać nam lato :)
Smacznego!
Co było ostatnio:
ogórki małosolne
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości