Łasuch Łasuch
345
BLOG

Cukinia

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Lato mamy typowo polskie, wszyscy co narzekali zadowoleni? Ech, i znowu deszcz i znowu pada.. No, ale nic to, lecimy dalej z przepisami. Trzeba wracać do przetworów. Bo przetwory to nie tylko ogórki małosolne, ale np przetwory z cukini. W zimę takie przetwory z cukini naprawdę sa idealne do obiadu np.

Przetwory z cukini

Potrzebne składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 3 szkl. cukru
  • 4 galaretki pomarańczowe
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Cukinie obieramy, kroimy w paski. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 godzin.

Po upływie 10 godzin cukinie gotujemy jedną godzinę. 

Następnie  dodajemy 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i napełniamy słoiki.

I już, mamy pyszne przetwory z cukini, które w zimę będa smakować pysznie i przypominać nam lato :)
Smacznego!

Co było ostatnio:

ogórki małosolne

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości