Łasuch Łasuch
266
BLOG

Ketchup

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Tradycyjnych kilku słów o pogodzie dzisiaj nie będzie, nie ma co się pastwić. Jaki jest koń, każdy widzi :)

Także lepiej skupić się na jedzeniu, zawsze jest przyjemne. Pyszne ogórki małosolne dzisiaj jadłem, wyszły idealnie - przepisy już były. A dzisiaj polecam coś, co może zastąpić kupny produkt: domowy ketchup. Przyznam, że wolę domowy ketchup niż kupowany, przynajmniej wiadomo, co się je, prawda?

Domowy ketchup

Nasze skladniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody.

Gotujemy, a gdy wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem, przecieramy przez sito, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do zgęstnienia mieszając, by się nie przypaliło.

Gorący domowy ketchup wkładamy w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzujmey 15 minut.

Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.

A w zimę cieszymy się pysznym ketchupem. Smacznego!

Ostatnio było grane:

sałatka z ananasem

przetwory z cukini

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości