Tradycyjnych kilku słów o pogodzie dzisiaj nie będzie, nie ma co się pastwić. Jaki jest koń, każdy widzi :)
Także lepiej skupić się na jedzeniu, zawsze jest przyjemne. Pyszne ogórki małosolne dzisiaj jadłem, wyszły idealnie - przepisy już były. A dzisiaj polecam coś, co może zastąpić kupny produkt: domowy ketchup. Przyznam, że wolę domowy ketchup niż kupowany, przynajmniej wiadomo, co się je, prawda?
Nasze skladniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów,
- 1/2 kg jabłek,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu kroimy na plastry, wrzucamy do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody.
Gotujemy, a gdy wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem, przecieramy przez sito, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do zgęstnienia mieszając, by się nie przypaliło.
Gorący domowy ketchup wkładamy w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzujmey 15 minut.
Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.
A w zimę cieszymy się pysznym ketchupem. Smacznego!
Ostatnio było grane:
sałatka z ananasem
przetwory z cukini
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości