Już sa maliny? Ostatnio widziałem na jakimś targu, ale nie wiem, czy już sezon, zakładam, ze tak. Jeśli tak, to jutro pędzę po maliny, bo czas zacząć przetwory z malin. Przetwory z malin to bardzo "wdzięczne" przetwory. W zimę, gdy się sięgnie po taki słoiczek...
Potrzebujemy:
- kilogram cukru
- kilogram malin
Myjemy maliny, potem wsypujemy do garnka (może byc jakiś np. rondel) i stawiamy na gazie. Mieszamy, aż maliny puszczą sok.
Do rondla wsypujemy cukier i dalej trzymamy na gazie i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Uważajmy na pianę - zbieramy ją z owoców. Po kwadransie przekładamy maliny do słoików. Słoiki pasteryzujemy. A za kilka miesięcy korzystamy :)
Smacznego!
Ostatnio było grane:
sałatka z brokułami
sałatka gyros
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości