Łasuch Łasuch
247
BLOG

Kapusta kiszona

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Oj, kilka dni wolnego to jest to, ale wracac trzeba, bo co poczniecie bez pysznych przepisów? :) Wczoraj na obiad jadłem genialne ogórki małosolne, jesli ktoś nie widział przepisu na ogórki małosolne to niech w ogóle na bloga nie wchodzi :)

Ostatnio chodzi mi znowu po głowie kapusta kiszona, pamiętam, ze koniec lata to był własnie czas na kiszenie. Także dzsiaj znowu kapusta kiszona, bo to niewyczerpane źródło witamin.

Kapusta kiszona

  • 2 kg młodej kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki kminku
  • 4 marchewki

Sposób przygotowania:

■ Dwa kilogramy młodej kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować. Wymieszać z trzema łyżkami soli i trzema łyżkami nasion kminku. Cztery marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

■ Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą. Po 5–6 dniach kapusta będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją do 6 miesięcy.

I za kilka miesięcy rozkoszujemy się pyszną kapustą :)

Smacznego!

Ostatnio było grane:

przetwory z malin

sałatka gyros

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości