Oj, kilka dni wolnego to jest to, ale wracac trzeba, bo co poczniecie bez pysznych przepisów? :) Wczoraj na obiad jadłem genialne ogórki małosolne, jesli ktoś nie widział przepisu na ogórki małosolne to niech w ogóle na bloga nie wchodzi :)
Ostatnio chodzi mi znowu po głowie kapusta kiszona, pamiętam, ze koniec lata to był własnie czas na kiszenie. Także dzsiaj znowu kapusta kiszona, bo to niewyczerpane źródło witamin.
- 2 kg młodej kapusty
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki kminku
- 4 marchewki
Sposób przygotowania:
■ Dwa kilogramy młodej kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować. Wymieszać z trzema łyżkami soli i trzema łyżkami nasion kminku. Cztery marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
■ Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą. Po 5–6 dniach kapusta będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją do 6 miesięcy.
I za kilka miesięcy rozkoszujemy się pyszną kapustą :)
Smacznego!
Ostatnio było grane:
przetwory z malin
sałatka gyros
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości