Czuć jesień w powietrzu, oj czuć. Na szczęście za tydzień wylatuję w inne szerokości, więc mam nadzieję, że trochę odsunę to w czasie. Ostatnio było dużo sałatek, dziś coś z zupełnie innej beczki. Sezon na dynięjuż można powiedziec, ze trwa, więc warto wykorzystać ten czas i dynięzapakowac w słoiki.
Dynia- słodkie kostki na zimę
Potrzebne skłądniki:
3 kg dyni (wydrążonej i obranej); 0,5kg cukru; 2 opakowania cukru waniliowego; 6 goździków; 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie dyni:
Bierzemy dynię i kroimy w kostkę o wymiarach 1cmx1cmx1cm. Potem musimy zagotować 1,5 litra wody z cukrem, cukrem waniliowym, goździkami i kwaskiem. Następnie studzimy, zalewamy kostkę - najlepiej w dużej misie - i odstawiamy na dobę. Po tym czasie kostkę odcedzamy, a zalewę gotujemy w dużym garnku. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kostkę i gotujemy jeszcze 8 minut. Następnie kostkę wraz z całą zalewą wkładamy do wyparzonych słoików (mi wyszło 9 półlitrowych słoików) i pasteryzujemy 15 minut. Pyszna dynia czeka na nas, żebyśmy w zimie po nią sięgneli.
Smacznego!
Ostatnio:
sałatka z ogórków
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości