Trochę mnie nie było, ale trzeba było zrobic sobie od wszystkiego przerwę i się zresetowac. Ale wróciłem i zaczynamy dalej przepisy. Lubicie żeberka? Kto nie lubi, zwłaszcza duszone żeberka, prawda?
Najpierw płuczemy żeberka, suszymy i dizleimy na porcje tak na 2-3 kości (ok 8 cm). Następnie nacieramy solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Potem obsmażamy żeberka na patelni a w międzyczasie obieramy i kroimy cebulę na grube kawałki. Na oleju z żeberek rumienimy cebulę, a później dolewamy wody (ok półtora szklanki) i chwilę dusimy cebulę a potem przekładamy wszystko do rondla.
Dusimy całość ok 1,5 h i dodajemy przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wyciśnięty czosnek oraz proszek grzybowy. Mąkę rozprowadzamy zimną wodą, wlewamy do wody i dusimy jeszcze 10 minut. Żeberka duszone najlepiej podawać z kaszą i surówką. Smakuje idealnie!
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości