Ciekawe, czy we Włoszech faktycznie jedzą lazanię z sosem beszamelowym? Wie ktoś? Bo dzisiaj przyszła mi do głowy :) Ostatnio były duszone żeberka, teraz lasagne - dosyć ciężko, ale co tam, idzie zima :)
Nasze składniki:
Sos beszamelowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 łyłki masla
- 3 łyzki mąki
- sól
- pieprz
- oregano
Lazania:
- makaron gotowy na lasagne 20 płatów
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 50 dag mięsa mielonego wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 50 dag pomidorów
- 2 łyżki bazylii
- 15 dag sera żółtego
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
Jak robimy sos beszamelowy:
bierzemy rondelek, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz. Całość gotujemy przez jakiś czas mieszając, aż powstanie sos.
Nastepnie gotujemy makaron, a mięso smażymy na patelni. Dodajemy do mięsa cebulę i czosnek. Pomidory podsmażamy razem z bazylią, solą i pieprzem, wcześniej sparzając je i obierając ze skóry. Dodajemy je do mięsa.
Potem bierzemy blachę, kwadratową, rozmiar średni i smarujemy ją koncentratem pomidorowym. Włączamy wcześniej piekarnik i nagrzewamy go do ok. 200 stopni. Na blachę kładziemy warstwami:
- makaron
- farsz mięsny
- makaron
- sos beszamelowy
- mięso
- sos beszamelowy
- makaron
Na wierzch dajemy żółty ser i pieczemy tak około 50 minut.
Smacznego!:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości