Łasuch Łasuch
247
BLOG

Lazania

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Ciekawe, czy we Włoszech faktycznie jedzą lazanię z sosem beszamelowym? Wie ktoś? Bo dzisiaj przyszła mi do głowy :) Ostatnio były  duszone żeberka, teraz lasagne - dosyć ciężko, ale co tam, idzie zima :)

Sos beszamelowy i lazania

Nasze składniki:

Sos beszamelowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyłki masla
  • 3 łyzki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Lazania:

  • makaron gotowy na lasagne 20 płatów
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 dag mięsa mielonego wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 50 dag pomidorów
  • 2 łyżki bazylii
  • 15 dag sera żółtego
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Jak robimy sos beszamelowy:
bierzemy rondelek, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz. Całość gotujemy przez jakiś czas mieszając, aż powstanie sos.

Nastepnie gotujemy makaron, a mięso smażymy na patelni. Dodajemy do mięsa cebulę i czosnek. Pomidory podsmażamy razem z bazylią, solą i pieprzem, wcześniej sparzając je i obierając ze skóry. Dodajemy je do mięsa.

Potem bierzemy blachę, kwadratową, rozmiar średni i smarujemy ją koncentratem pomidorowym. Włączamy wcześniej piekarnik i nagrzewamy go do ok. 200 stopni. Na blachę kładziemy warstwami:
- makaron
- farsz mięsny
- makaron
- sos beszamelowy
- mięso
- sos beszamelowy
- makaron

Na wierzch dajemy żółty ser i pieczemy tak około 50 minut.
Smacznego!:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości