Łasuch Łasuch
405
BLOG

Ogórkowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 17

Po ciężkim likendzie nie ma to jak zupa, szczególnie, gdy na dworze już jesień, a moja jedna z ulubionych to zupa ogórkowa. Smak dzieciństwa, przynajmniej dla mnie.

Zupa ogórkowa

Potrzebne składniki:

70 dg. mięsa z łopatki wieprzowej b/k, 80dg. ogórków kiszonych, 3-4 średniej wielkości marchewki, 3 średniej wielkości pietruszki korzeń, 6 średnich ziemniaków, 2 średnie cebule, pęczek koperku, kilka gałązek lubczyku,
100 g.masła, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 3-4 liścia laurowego, 3-4 ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól,pieprz magi do smaku, śmietana 18% homogenizowana

Przygotowanie:

Na początek musimy wypłukać mięso, potem pokroić w kostkę, następnie posolić i dodac paprykę. Całośc mieszamy.

Kolejnym krokiem będzie pokrojenie cebuli w dużą kostkę. Do dużego garnka wrzucamy mięso, cebulę, pół masła i smazymy wszystko na złoto.

Garnek zalewamy wodą do połowy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i gotujemy wszystko do zmięknięcia mięsa.

W tzw. międzyczasie obieramy warzywa, a potem w grube zapałki kroimy marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, a ogórki ścieramy na tarce.

Wrzucamy warzywa do garnka i wszytsko gotujemy na średnim ogniu. Jak będzie za mało wody, to dolewamy.

Pozostała część masła wrzucamy na patelnię, do tego ogórki, mąkę pszenną i smazymy na małym ogniu przez 10 minut. Powstanei zasmażka, którą dokładamy do zupy. Trzeba uważac, żeby nie powstały grudki, zapobiegniemy temu mocno mieszając.

Gotujemy całośc kilka minut. Możemy dodac śmietanę. Solimy i pieprzymy.
Zupa ogórkowa gotowa :)

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (17)

Inne tematy w dziale Rozmaitości