Jesień to masa kapusty, prawda? A dostępnośc białej kapusty, jej świeży wygląd nieodparcie kojarzą mi się z gołąbkami. Z gołąbkami robionymi przez moich rodziców. A przepis na nie jest bardzo prosty.
Gołąbki w sosie żurkowym
Składniki;
niezbyt duża główka białej kapusty, 25 dag ryżu , 25 dag karkówki, 2 łyżki masła , 2 cebule, 4 grzyby suszone , ,sól, pieprz,1/2 l żurku z butelki, 3 łyżki kwaśnej śmietany i łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Do naczynia wkładamy naszą kapustę i gotujemy ją z odrobiną soli do momentu aż liście będą miękkie.Oddzielamy liście od główki.Przygotowujemy farsz na nadzienie naszych gołąbków.Ryż mieszamy z masłem dodając odrobinę wody.
Następnie uzyskaną masę wkładamy do piekarnika na ok.50 minut(należy uważać aby nie rozgotować .Siekamy a następnie rumienimy cebulkę,obgotowujemy i siekamy grzyby, mielimy karkówkę.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem i solą.Uzyskany farsz układamy na liściach z których formujemu zgrabne gołąbki.
Układamy je warstwami w dużym garnku.Na koniec należy zagotować żurek z niewielką ilością wody,zaprawić go odrobiną mąki i smietany,zalać nim gołąbki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.Po około 40 minutach pyszne danie jest gotowe.Podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości