Kumpel się żeni. No cóż, każdy kiedyś w końcu podejmuję tą decyzję. Wesele będzie huczne i na pewno nie zabraknie dobrego jedzenia. Pewnie podadzą strogonow- a cieszę się na samą myśl bo bardzo lubię to danie. Takze jest okazja, żeby przypomnieć przepis na strogonow:
Składniki:
70 dag wołowiny gulaszowej, 30 dag pieczarek, 1 papryka, 3 średnie cebule, mały koncentrat pomidorowy, mąka, masło, mielona papryka ostra, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Świeżutką wołowinę płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w niewielkie paski. tak samo paprykę. Pieczarki jeśli są świeże płuczemy (a jeśli nie to obieramy) i razem z cebulą kroimy w plasterki.
W dość dużym rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy kolejno: wołowinę, jak się zarumieni dodajemy paprykę, cebulę i pieczarki. Solimy, pieprzymy i smażymy dalej.
Podsypujemy delikatnie mąką i dusimy przez krótki moment, wkładamy koncentrat i posypujemy wszystko ostrą papryką.
Dolewamy 0,5l wrzątku i dusimy potrawę ok. 40-60 minut (aż wołowina zmięknie i sos zgęstnieje). Po prostu pychota. Strogonow gotowy! :)
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości