Dziś na obiadokolację była lazania ze szpinakiem. Każdy facet lubi makarony pod każdą postacią. A ja juz pasjami :) Dzisiaj wymyśliłem, że zrobię ją z sosem beszamelowym. I wyszło super, bo sos beszamelowy był nieziemski :) A prosty, jak drut!
Składniki na sos:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 400ml mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Wykonanie: Rozpuszczam masło na małym ogniu w rondelku, stopniowo dodaję mąkę i mieszam tak aby nie powstały grudki i mąka nie zaczęła przybierać złoty kolor.
Na koniec pomału wlewam mleko i cały czas mieszam aż do chwili gdy powstanie gęsty sos.
Odstawiam i po paru minutach przyprawiam solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Uwaga główny smak beszamelu zależy od ilości startej gałki.
Smacznego!
Polecam także:
fasolka po bretońsku
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości