Łasuch Łasuch
286
BLOG

Beszamel

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Dziś na obiadokolację była lazania ze szpinakiem. Każdy facet lubi makarony pod każdą postacią. A ja juz pasjami :) Dzisiaj wymyśliłem, że zrobię ją z sosem beszamelowym. I wyszło super, bo sos beszamelowy był nieziemski :) A prosty, jak drut!

Sos beszamelowy

Składniki na sos:

2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 400ml mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Wykonanie: Rozpuszczam masło na małym ogniu w rondelku, stopniowo dodaję mąkę i mieszam tak aby nie powstały grudki i mąka nie zaczęła przybierać złoty kolor.

Na koniec pomału wlewam mleko i cały czas mieszam aż do chwili gdy powstanie gęsty sos.
Odstawiam i po paru minutach przyprawiam solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Uwaga główny smak beszamelu zależy od ilości startej gałki.

Smacznego!

Polecam także:

fasolka po bretońsku

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości