Jesienna zupa na dzisiejsza pogodę pasuej idealnie. Mgła powoduje u mmnie apetyt, czemu? Kto to wie :) Także dziś proponuję przyrządzić bardzo wyrazistą w smaku zupę dla wszystkich głodomorów. Wprawdzie byla niedawno, ale dzis inna zupa ogórkowa , takze podaję przepis na zupę ogórkową.
Składniki: 0,5kg ogórków kiszonych, 3-4 marchewki, pietruszka, ćwiartka małego selera, kawałek pora, 2l bulionu, 1/2 szklanki śmietany, łyżka masła, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, koperek (świeży lub suszony), sól i pieprz
Sposób działania:
Kroimy oczyszczone warzywa w drobne plasterki. Dodajemy je do uprzednio przygotowanego bulionu i całość doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy ryż i ziele angielskie. Ciągle gotujemy aż ryż stanie się miękki, czyli ok.20 min.
Kiszone ogórki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni z odrobiną masła.
Podsmażone ogórki dodajemy do zupy, dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Doprowadzamy do wrzenia naszą zupę ogórkową i na koniec posypujemy drobno posiekamym koperkiem.
Zapewniam, że będzie smakowało. Każdemu :)
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości