Poprzedni przepis na przygotowanie gołąbków był dobry, prawda? Potrawa przyrządzona według wcześniejszego przepisu była honorowym gościem na stole podczas niejednego niedzielnego obiadu. Ale trzeba przecież pamiętać, że gołąbki z mięsem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Zachęcam więc do przygotowania gołabków innym sposobem. Podaję przepis.
Składniki na gołąbki:
duża główka kapusty włoskiej (około 1,5 kg),70 dag mielonego mięsa mieszanego (wieprzowego, cielęcego lub wołowego),jajko, czerstwa kajzerka, 3 średnie cebule, olej, pół szklanki mleka, 400ml bulionu, szklanka gęstego przecieru ze świeżych pomidorów lub z puszki, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, marchewka, sól i pieprz.
Pierwszą naszą czynnością jest zblanszowanie liści kapusty włoskiej. W tym celu wykrajamy tzw. głąb z główki kapusty i obgotowujemy ją w garnku. Sukcesywnie zdejmujemy zblanszowane liście a ostrym nożem usuwamy zgrubienia na liściach.
Przygotowujemy farsz do gołąbków. Namaczamy w mleku bułkę i po nasączeni wyciskamy ją dokładnie. Na patelni, na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Przekładamy ją do miski, dodajemy mięso i odciśniętą bułkę. Wbijamy jajko i rękami wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Rozkładamy liście na stole i łyżką nakładamy a nie nasz farsz. Zwijamy liście w rulon zaczynając od najgrubszego końca liścia. Boki naszych gołąbków zawijamy do środka. Tak przygotowane gołąbki układamy na dnie dużego rondla na zbędnych liściach kapuścianych. Warstwa na warstwie.
Zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie a na wierzch ścieramy na grubych oczkach marchewkę oraz natkę pietruszki.
Dusimy pod przykryciem 1 godz. i 20 min. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu pozostawiamy jeszcze na kwadrans.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości