Za oknem sie zrobiła zima, a jak zima, to wiadomo co, prawda? Święta i Wigilia. A nieodłącznym atrybutem potraw wigilijnych jest ryba. Ale nie tylko. Bo przecież jest potrawa zwaną „ryba po grecku”, si? :) Ostatnio ryba po grecku wprawdzie była, ale dziś inny przepis. A ja cały czas zachodzę w głowę dlaczego po grecku, ta potrawa nie ma nic wspólnego z Grecją.
Składniki na rybę po grecku:
1 kg ryby (najlepiej morskiej), 4 łyżki mąki, jajko, 1/2 cytryny, 2 pory, 2 pietruszki, 6 marchewek, seler, 3 cebule, kilka liści laurowych, 5–6 ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, mały koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, 6 łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
Warzywa należy obrać i dokładnie wypłukać i zetrzeć na tarce. Oczyszczone pory dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić w krążki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Rybę obrać, jeśli nie jest wyfiletowana to wyfiletować umyć, osuszyć. Rybę mrożoną rozmrozić i postępować jak pisałem wcześniej. Następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 15 minut.
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wszystkie warzywa. Smażyć na średnim ogniu kilka minut. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz. Mieszać i smażyć, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Całość dusić kilka minut pod przykryciem.
Obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę należy smażyć na oleju z obu stron. Po usmażeniu delikatnie wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami naprzemiennie. Na spód warstwa warzyw, potem ryba, warzywa, ryba i na wierzch warzywa. Podawać na zimno lub na gorąco podgrzewając w piekarniku.
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości