Wg mnie najprostszym w wykonaniu sosem, spośród dziesiątek sosów jakie znam, jest sos beszamelowy. Był jakiś czas temu, ale warto powtórzyć, bo wiem jednak z doświadczenia, że wykonanie go dla niektórych jest dość skomplikowane. Uwierzcie mi nie ma nic prostszego do wykonania niż sos beszamelowy:
Składniki:
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, żółty ser (w zależności od chęci uzyskania smaku ostrzejszy lub łagodny), sól.
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu i dodajemy mąkę – cały czas mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła i nie zmieniła koloru pod wpływem temperatury.
Dodać stopniowo mleko i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Na koniec ser żółty i gotowe.
Smacznego!
Polecam równiez:
fasolka po bretońsku
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości