Spośród tysiąca sałatek, tą jedną zapamiętam. Jest w niej wszystko to co lubię: kurczak, kukurydza, ogórki. Palce lizać Przepis dostałem od koleżanki, czasem zapominam o kolejności warstw, ale w sałatce gyros to nie przeszkadza. Zawsze będzie najlepsza, więc pomimo, że sałatka gyros już była, nawet kilka razy to znów daję, bo ta jest najlepsiejsza :) A że akurat długi weekend, to będzie jak znalazł :)
Składniki:
2 średnie filety z kurczaka, słoik ogórków konserwowych, 4 cebule, puszka kukurydzy, pół małej kapusty pekińskiej, przyprawa gyros, majonez, ketchup, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru kwasu. Cebule kroimy w kostkę. Kapustę pekińską posiekać dość drobno i odstawić. Filety z kurczaka czyścimy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy całą przyprawę gyros. Smażymy aż się kurczak dobrze zrumieni.
Dalej już tylko układamy warstwowo, najlepiej w przeźroczystej salaterce. Na spód 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki majonezu.
Dalej warstwy: kurczak, cebula, ogórki konserwowe, kukurydza, I znów 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki majonezu i warstwy jak wcześniej.
Na wierzch 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki majonezu. Całą sałatkę posypać kapustą pekińską i na godzinkę do lodówki.
I już, pyszotka! Smacznego!
Ostatnio było grane:
Barszcz czerwony
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości