Poprzedni przepis na zupę ogórkową cieszył się sporym zainteresowaniem. Dzisiaj chciałbym zaproponować zmodyfikowany przepis na tą popularną potrawę. Zupa ogórkowa wykonana według tej receptury będzie bardziej kaloryczna, ale zaręczam równie smaczna, jak wcześniejsza zupa ogórkowa. A oto przepis.
Składniki; 30 dag kostek schabowych, 0,5 kg ogórków kiszonych, 4 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera, pora, cebula, 6 dużych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, koperek świeży lub suszony, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (22%),łyżka masła, 4listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól.
Opłukane pod bieżącą wodą kości schabowe gotujemy razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ok.15 minut. Oczyszczone warzywa pokroić w talarki, włożyć do gotującego się wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gotujemy aż zmiękną.
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru kwasu i dodajemy do reszty. Zaprawiamy śmietaną i masłem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smacznego.
Ostatnio:
Barszcz czerwony
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości