Łasuch Łasuch
287
BLOG

Nowa ogórkowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 13

Poprzedni przepis na zupę ogórkową cieszył się sporym zainteresowaniem. Dzisiaj chciałbym zaproponować zmodyfikowany przepis na tą popularną potrawę. Zupa ogórkowa wykonana według tej receptury będzie bardziej kaloryczna, ale zaręczam równie smaczna, jak wcześniejsza zupa ogórkowa.  A oto przepis.

Zupa ogórkowa

Składniki; 30 dag kostek schabowych, 0,5 kg ogórków kiszonych,  4 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera, pora, cebula, 6 dużych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, koperek świeży lub suszony, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (22%),łyżka masła, 4listki  laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól.


Opłukane pod bieżącą wodą kości schabowe gotujemy razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ok.15 minut. Oczyszczone warzywa pokroić  w talarki, włożyć do gotującego się wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gotujemy aż zmiękną.


 Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru kwasu i dodajemy do reszty. Zaprawiamy śmietaną i masłem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Smacznego.

Ostatnio:

Tarta

Barszcz czerwony

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (13)

Inne tematy w dziale Rozmaitości