Dzisiejsza potrawa jest szybka, łatwa i przyjemna do przygotowania. Oprócz tego jest w dodatku bardzo smaczna. A jaka? A tarta :) Była wczoraj, ale dziś inna. Proponuję tartę z fetą i pomidorami.
Tarta z fetą i pomidorami
Składniki:
Składniki na ciasto: pół kostki margaryny, 2 szklanki mąki, łyżeczka cukru, 1 jajko i 1 żółtko, łyżka śmietany, sól.
Składniki na nadzienie: 2 opakowania fety, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, małe opakowanie śmietany, 2 jajka, 15 dkg startego żółtego sera, 2 łyżki masła, posiekana bazylia, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na blat wysypać mąkę, cukier, margarynę, wbić jajko i żółtko, wszystko razem zagnieść, na koniec dodać śmietanę i posolić. Dobrze wyrobić ciasto i wykleić nim blaszkę, ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.
Farsz: Fetę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na cieście. Na ser położyć pokrojone w plasterki pomidory, posypane bazylią. Roztrzepać jajka, wymieszać je ze śmietaną, żółtym serem, rozgniecionym czosnkiem i posolić. Masę wylać na farsz i wszystko włożyć do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Całość zapiekać ok. 30 minut. Tarta musi byc podawana wyłącznie na gorąco.
Smacznego!
Ostatnio podawałem:
zupa ogórkowa
Barszcz czerwony
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości