Połączenie fety z pomidorami smakuje doskonale. Ale sama feta i pomidory jest trochę mało pożywna. Więc pomyślałem, że może by z tego zrobić coś takiego jak tarta. I udało się, tarta wyszła fantastycznie.
Tarta z fetą i pomidorami
Składniki:
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, pół kostki margaryny, łyżeczka cukru, 1 jajko i 1 żółtko, łyżka śmietany, sól.
Składniki na nadzienie: opakowanie fety, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, małe opakowanie śmietany, 2 jajka, 15 dkg startego żółtego sera, 2 łyżki masła, posiekana bazylia, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na blat wysypać mąkę, cukier, margarynę, wbić jajko i żółtko, wszystko razem zagnieść, na koniec dodać śmietanę i posolić. Wyrobić ciasto, wykleić nim blaszkę i ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.
Farsz: Fetę pokroić w kostkę i ułożyć na cieście. Na ser pokroić pomidory w plasterki, posypać bazylią. Roztrzepać jajka, wymieszać je ze śmietaną, żółtym serem, rozgniecionym czosnkiem i posolić.
Masę jajeczno – serową wylać na farsz i wszystko włożyć do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Całość zapiekać ok. 30 minut. Podawać wyłącznie na gorąco.
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości