Gołąbki wg przepisu mojej mamy to mistrzostwo świata. Nigdy i nigdzie nie jadłem takich wspaniałych. Jest to najlepsze wspomnienie kulinarne z mojego dzieciństwa. Ten unoszący się w domu zapach kusił i prosił, żebym zjadł jeszcze jednego, chociaż naprawdę miałem już dość. Ten przepis na gołąbki szczególnie polecam :)
Składniki na gołąbki:
1 duża główka białej kapusty, 0,5kg mięsa wieprzowego (łopatka wieprzowa)- mielonego, jajko, 1 cebula, 2 torebki ryżu, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Do osolonego 1 łyżką wody wrzątku wkładamy główkę kapusty, tak aby cała była przykryta wodą i blanszujemy liście stopniowo zdejmując wierzchnie liście (po 3 min. każdy). W zblanszowanych liściach odkrawamy zgrubiałą część liścia aby można było potem je łatwo zwinąć. Wstawiamy ryż do osolonej wody i gotujemy go tak aby tylko delikatnie zmiękł (musi być al dente).
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz do smaku i w końcu odsączony ryż. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W tym czasie przygotowujemy bulion z wody i kostki rosołowej. Na każdy liść nakładamy dużą łyżką mięso (ilość zależna od wielkości liścia) w części gdzie jest zgrubiała łodyga, zawijamy najpierw od strony łodygi, potem boki do środka i na koniec zawijamy w kierunku najcieńszego miejsca liścia. Dokładnie tak jak koperta.
Następnie tak przygotowane gołąbki układamy w garnku. Pamiętając jednak żeby na dno położyć specjalną wkładkę metalową z dziurkami (lub po prostu duży talerz) aby gołąbki się nie przypaliły podczas gotowania.
Ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Gotujemy je ok. 40 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze 15 minut na ogniu i gotowe.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości