Lecimy dalej z Wigilią, bo widze, ze temat nośny:)
Na wigilijnym stole stałym tzw. punktem programu jest kapusta z grzybami w wersji postnej. Danie to w wielu rejonach naszego kraju traktowane jest jako jedna z czołowych wigilijnych potraw. Niewątpliwie charakterystyczny aromat oraz wyrazisty smak powoduje, że kapusta z grzybami zasługuje na to, aby potrawa ta często gościła na naszych stołach, prawda?
Kapusta z grzybami
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 3 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, duża cebula, mielony albo cały kminek, olej roślinny, kostka rosołowa, ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, przyprawa do bigosu.
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i zagotować (około 1 godzinkę). Kapustę wypłukać dwukrotnie i dobrze odcisnąć. Jeśli jest grubo szatkowana - pokroić. Gotować w dużym garnku z dodatkiem wody i kostki rosołowej do miękkości, tj. ok. 1,5 godz.
Po 20 minutach gotowania dodać wywar z grzybów. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie dodać pokrojone grzyby. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na oleju, zaprawiamy mąką i dodajemy do gara z kapustą.
Solimy, pieprzymy i dodajemy trochę przyprawy do bigosu. Chwilę jeszcze gotujemy i gotowe. kapusta z grzybami podawana jest na stół na gorąco.
Smacznego!
Ostatnio było:
tarta
fasolka po bretońsku
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości