Łasuch Łasuch
232
BLOG

Grzyby i kapusta

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 16

Lecimy dalej z Wigilią, bo widze, ze temat nośny:)

Na wigilijnym stole stałym tzw. punktem programu jest kapusta z grzybami w wersji postnej. Danie to w wielu rejonach naszego kraju traktowane jest jako jedna z czołowych wigilijnych potraw. Niewątpliwie charakterystyczny aromat oraz wyrazisty smak  powoduje, że  kapusta z grzybami zasługuje na to, aby potrawa ta często gościła na naszych stołach, prawda?

Kapusta z grzybami



Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 3 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków,  duża cebula, mielony albo cały kminek,  olej roślinny,  kostka rosołowa, ziele angielskie, liście laurowe, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, przyprawa do bigosu.

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i zagotować (około 1 godzinkę). Kapustę wypłukać dwukrotnie i dobrze odcisnąć. Jeśli jest grubo szatkowana - pokroić. Gotować w dużym garnku z dodatkiem wody i kostki rosołowej do miękkości, tj. ok. 1,5 godz.

Po 20 minutach gotowania dodać wywar z grzybów. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie dodać  pokrojone grzyby. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na oleju, zaprawiamy mąką i dodajemy do gara z kapustą.

Solimy, pieprzymy i dodajemy trochę przyprawy do bigosu. Chwilę jeszcze gotujemy i gotowe.  kapusta z grzybami podawana jest na stół na gorąco.

Smacznego!

Ostatnio było:

tarta

fasolka po bretońsku

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (16)

Inne tematy w dziale Rozmaitości