Łasuch Łasuch
278
BLOG

Pierogi zkapigrzyb

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 14

Jak seria to seria, lecimy dalej ze świątecznymi przepisami.

Czymże byłaby Wigilia na której pierogi  z kapustą i grzybami byłyby nieobecne?  Najczęściej spożywamy w ciągu roku pierogi z mięsem i kapustą, ruskie, z serem. Rzadko robimy pierogi  z kapustą i grzybami, a w zasadzie tylko raz do roku. Oprócz tego, że są postne to doskonale smakują i pasują do postnego barszczyku czerwonego. Zachęcam do takich na Wigilię.

Pierogi z kapustą i grzybami



Składniki:

2 szklanki mąki, l jajko, 50 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, 2 łyżki oleju lnianego, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny letniej wody zagnieść ciasto na pierogi. Wcześniej wypłukać suszone grzyby i namoczyć w przegotowanej wodzie (ok. 2 godziny).

Następnie odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w dużą kostkę i zeszklić na oleju po czym dodać grzyby i poddusić. Namoczyć kapustę w wodzie i dobrze odcisnąć.

Jeśli jest grubo szatkowana pokroić, wrzucić do garnka i zalać wywarem po grzybach. Dodać grzyby z cebulą, liście laurowe, sól i pieprz i gotować aż będzie miękka.

Następnie wystudzoną kapustę z grzybami  odciskamy z nadmiaru wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Teraz czas na ciasto, które cienko rozwałkowujemy  i wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie po 10 szt. przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego.

OStatnio:

tarta

fasolka po bretońsku

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (14)

Inne tematy w dziale Rozmaitości