Jak seria to seria, lecimy dalej ze świątecznymi przepisami.
Czymże byłaby Wigilia na której pierogi z kapustą i grzybami byłyby nieobecne? Najczęściej spożywamy w ciągu roku pierogi z mięsem i kapustą, ruskie, z serem. Rzadko robimy pierogi z kapustą i grzybami, a w zasadzie tylko raz do roku. Oprócz tego, że są postne to doskonale smakują i pasują do postnego barszczyku czerwonego. Zachęcam do takich na Wigilię.
Składniki:
2 szklanki mąki, l jajko, 50 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, 2 łyżki oleju lnianego, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny letniej wody zagnieść ciasto na pierogi. Wcześniej wypłukać suszone grzyby i namoczyć w przegotowanej wodzie (ok. 2 godziny).
Następnie odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w dużą kostkę i zeszklić na oleju po czym dodać grzyby i poddusić. Namoczyć kapustę w wodzie i dobrze odcisnąć.
Jeśli jest grubo szatkowana pokroić, wrzucić do garnka i zalać wywarem po grzybach. Dodać grzyby z cebulą, liście laurowe, sól i pieprz i gotować aż będzie miękka.
Następnie wystudzoną kapustę z grzybami odciskamy z nadmiaru wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Teraz czas na ciasto, które cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie po 10 szt. przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego.
OStatnio:
tarta
fasolka po bretońsku
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości