Warto kontynuować dobre, więc dzisiaj znowu przepisy na Wigilię, a ona już tuż, tuż... Dzisiaj barszcz z uszkami.
Wśród wielu potraw wigilijnych poczesne miejsce zajmuje czerwony barszcz z uszkami. Aromat tej szczególnej zupy przypadł do gustu chyba wszystkim i bez barszczu z uszkami trudno wyobrazić sobie święta. Podaję przepis.
Składniki na barszcz z uszkami:
25 dag buraków, pół pęczka włoszczyzny, ząbek czosnku, cebula, kostka rosołowa, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu, majeranek, sól, 1-2 łyżki koncentratu buraczanego, cukier, kwasek cytrynowy, 1/2 szklanki mąki, 2 dag ugotowanych suszonych grzybów, 1/4 pęczka posiekanej natki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, majeranek suszony,
Sposób przygotowania:
Obrać warzywa, wypłukać, pokroić na kawałki i wrzucić do bulionu (woda + kostka rosołowa). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty,
Dodać utarte na tarce buraki i zgnieciony czosnek. Gotować pół godziny, odcedzić i doprawić koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i odrobiną cukru i kwasku cytrynowego. Na wierzchu posypać majerankiem. Mąkę z wodą i solą połączyć i zagnieść na ciasto,
Rozwałkować, wyciąć kółeczka (literatką), nałożyć farsz (posiekaną cebulę zeszklić i połączyć z posiekanymi grzybami, jajkiem i natką pietruszki) i uformować uszka. Gotować je w osolonej wodzie i podawać z gorącym barszczykiem.
Smacznego! :)
Było:
karp w galarecie
pierogi wigilijne
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości