Łasuch Łasuch
282
BLOG

Pierożki

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Rzadko wykonujemy w naszej kuchni pierogi z kapustą i grzybami. Przypada to zwykle  w zasadzie tylko raz do roku. Dlatego nieczęsto napotykamy przepis na tę potrawę. I chociaż już zamieszczałem przepis na pierogi z kapustą i grzybami polecę go wam jeszcze raz.  Bo dziś inny przepis :)

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:

Ciasto: 1kg mąki, 2 jajka, sól, ciepła woda, 3 łyżki oleju;
Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz;

Sposób przygotowania:

Opłukane grzyby namoczyć  w ciepłej wodzie kilka godzin, po czym ugotować w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i przepuścić przez maszynkę.

Do grzybów wbić jedno jajko i wymieszać. Wypłukaną w wodzie kapustę ugotować w wodzie aż zmięknie.

Wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać do niej grzyby i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę. Farsz wymieszać z dodatkiem soli i pieprzu.

Ciasto wyrobić z podanych składników rozwałkować placki i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżkę farszu i skleić brzegi.

Gotowe pierogi gotować 3-5 minut w lekko osolonej wodzie.

Smacznego.

Polecam także:

pierogi wigilijne

świąteczne pierniczki

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości