Rzadko wykonujemy w naszej kuchni pierogi z kapustą i grzybami. Przypada to zwykle w zasadzie tylko raz do roku. Dlatego nieczęsto napotykamy przepis na tę potrawę. I chociaż już zamieszczałem przepis na pierogi z kapustą i grzybami polecę go wam jeszcze raz. Bo dziś inny przepis :)
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:
Ciasto: 1kg mąki, 2 jajka, sól, ciepła woda, 3 łyżki oleju;
Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz;
Sposób przygotowania:
Opłukane grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilka godzin, po czym ugotować w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i przepuścić przez maszynkę.
Do grzybów wbić jedno jajko i wymieszać. Wypłukaną w wodzie kapustę ugotować w wodzie aż zmięknie.
Wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Dodać do niej grzyby i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę. Farsz wymieszać z dodatkiem soli i pieprzu.
Ciasto wyrobić z podanych składników rozwałkować placki i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżkę farszu i skleić brzegi.
Gotowe pierogi gotować 3-5 minut w lekko osolonej wodzie.
Smacznego.
Polecam także:
pierogi wigilijne
świąteczne pierniczki
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości