Rochna - zalew na Mrodze.
Rochna - zalew na Mrodze.
Pola Neis Pola Neis
609
BLOG

Tradycyjne jadło nad Mrogą

Pola Neis Pola Neis Podróże Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

 Rochna to wieś leżąca około 25 km od Łodzi i 1 km na wschód od drogi krajowej Brzeziny-Koluszki, na terenie malowniczych Wzniesień Łódzkich.

Po II wojnie światowej chętnie wypoczywali w niej mieszkańcy Łodzi, Brzezin i Koluszek. Jej walory krajoznawcze doceniali  również przedwojenni łódzcy fabrykanci, którzy w sąsiedniej wsi Tworzyjanki budowali swoje letnie domy.

Dzisiaj trochę zapomniana przyciąga raczej miłośników spokoju. Wciąż uwodzi jeszcze rzeką Mrogą i utworzonym na jej spiętrzeniu zalewem (o pow. ponad 5 ha), starymi lasami (w samej wsi i jej sąsiedztwie rośnie kilkadziesiąt około 300 – 400 – letnich dębów – pomników przyrody), ścieżkami rowerowymi i pieszymi. A rozsypane po okolicy stare wille czy dawny pałac rodziny Silberstein  -    łódzkich przemysłowców (obecnie Dom Opieki Społecznej) w Lisowicach nadal kryją dużo wspomnień.

Restauracja Fregata 

Restauracja położona jest nad brzegiem zalewu, u zbiegu ścieżek leśnych i drogi prowadzącej do wsi.

Budynek jest murowany, na wysokim parterze. Do lokalu prowadzą szerokie, zadaszone schody. Z nich jest także wejście na przylegający do jednej z zewnętrznych ścian budynku wielki taras. Na  tarasie jest kilka drewnianych stolików z ławami.

Prosty styl

Wnętrze stanowi dosyć obszerna sala z barem. Na jej środku jest filar dzielący pomieszczenie jakby na pół. Światło do środka wpuszczają duże okna i dwoje przeszklonych drzwi. Wystrój jest minimalistyczny: telewizor, kilka kwiatów w doniczkach, automat do gry, niewiele ozdób. Jeden stolik (pozostałe, wtedy, gdy ja byłam stały w jednym rzędzie i czekały na jakieś przyjęcie) nakryty białą serwetą. Na nim kamionkowe wazonik z kwiatami, cukierniczka. Wygodne tapicerowane krzesła. W oknach finezyjnie upięte firanki w odcieniu koralowej czerwieni.

 Kulinaria

Co serwuje restauracja można dowiedzieć się z umieszczonej naprzeciwko lokalu tablicy jednego ze szlaków obszaru „Muzeum w Przestrzeni”: Dziedzictwo kulinarne znad Mrogi. – W menu znajdziemy  ok. 150 dań, pośród których wymienić warto przynajmniej pstrąga faszerowanego, zupę gulaszową, barszcz z kołdunami, kremy z borowików i kurek, befsztyk Fregata, morszczuka zapiekanego w sosie śmietanowo-czosnkowym czy marynowane polędwiczki drobiowe z salsą paprykową – czytamy.  Ponadto: Pośród bogactwa tradycyjnych produktów z regionu rzek Mrogi i Rawki oraz Wzniesień Łódzkich znajdują się różne rodzaje chlebów, ciast, serów, zup, pierogów, dań ziemniaczanych, potraw rybnych, kaszanek, kiełbas, wędzonych wędlin i nalewek. Potrawy te można skosztować  podczas różnego typu okazji, na które przygotowywane są i prezentowane przez  koła gospodyń wiejskich oraz osoby indywidualne. Niektóre z tych dań serwowane są  w barach i restauracjach. Przebywając w Rochnie warto wstąpić do restauracji Fregata – informuje muzeum.

    Restauracja oferuje także dania dla dzieci, np.: zupę pomidorową z makaronem lub ryżem, rosołek (po 5 zł porcja) czy zrazik mielony z ziemniaczkami (8 zł).

Obsługa miła i sprawna. Czas oczekiwania na posiłek ok. 25 min. Średnia cena obiadu, ok. 30 – 40 zł na osobę.   

Tradycyjnie

Pośród różnorodnych dań, w menu znajduje się spora lista potraw tradycyjnych. Postanowiłam skosztować pieczeni cielęcej w sosie śmietanowym. Jako dodatki dobrałam gotowane ziemniaczki oraz  surówkę z kalarepy i buraczki na ciepło.

   Porcje w sam raz – ani za duże, ani za małe. Mięso miękkie, soczyste. Sos o lekkiej konsystencji na bazie bulionu i śmietany, dobrze doprawiony. Ziemniaki jasne, kruche, posypane świeżym koperkiem. Smak surówki wspaniale orzeźwiający. Buraczki przyrządzone wg wypróbowanej receptury: ugotowane i starte na tarce o drobnych oczkach, zasmażone z odrobiną mąki i doprawione sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.

Potrawy znane z rodzimej kuchni kucharz przyrządził ze znajomością tematu. Przypominać mi będą tradycyjne smaki regionów odwiedzanych podczas moich wojaży.  

 

Zobacz galerię zdjęć:

Pola Neis
O mnie Pola Neis

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości