Animela Animela
266
BLOG

Winigret ze śledzia (przepis rosyjski)

Animela Animela Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 15

Ludzka masa jest nierozumna. Daje się powodować emocjami, od wielu już lat napędzanymi głównie przez media. Czerwone paski i ... myślenie się wyłącza. Widać to było podczas "pandemii", widać też obecnie, gdy po wkroczeniu wojsk rosyjskich na Ukrainę knajpy prześcigały się w zastępowaniu nazwy "pierogi ruskie" nazwą "ukraińskie". Oczywiście ruskie to wcale nie ruskie, ale do tego trzeba znać historię. A ludzie dostają prawdziwej histerii: ktoś, kto myśli trzeźwo i dba o interes Polaków, natychmiast dostaje łatkę rusofila i agenta Putina. Potwornie to jest groteskowe i straszliwie smutne, że tak łatwo ludziom wyłączyć myślenie. Jakaś Damięcka Matylda "ostro zareagowała" na słowa Paulo Cohello, że fakt, jest wojna, ale to nie znaczy, że należy nienawidzić zwykłych Rosjan, i tłum wzmożonych głuptaków przyznaje dziuni rację ...

No więc ja podkreślam: tak, jest wojna. Rosja napadła na Ukrainę. Putin to bandyta (a niech mają satysfakcję lemingi stadniechodzące) i w ogóle - potępiam z całą mocą. Ale ...

nadal będę kochać rosyjską literaturę, malarstwo, muzykę, taniec i kuchnię.

Dziś - winigret ze śledzi.

Tu dygresja: wiele razy słyszałam, jak Magda Gessler używa słowa "winigret" w znaczeniu "winegret", czyli słynnego połączenia oliwy, octu i musztardy. Otóż - winigret dla Rosjan to potrawy podawane na zimno, w skład których wchodzą czerwone buraki. Tak więc np. śledź pod szubą to też winigret, natomiast winegret, którzy Francuzi dodają do sałaty, to nie jest i nie będzie nigdy winigret.

Składniki:

125 gramów śledzi, oczyszczonych i wymoczonych w mleku, a następnie opłukanych i osuszonych

250 gramów ugotowanych ziemniaków (najlepiej w mundurkach i obranych), pokrojonych w kostkę

100 gramów ugotowanych i pokrojonych buraków

50 gramów dobrej kiszonej kapusty, przesiekanej

150 gramów kiszonych ogórków, drobno pokrojonych

kawałek pora lub cebula, oczyszczone i pokrojone bardzo drobno

50 gramów oleju sojowego

10 gramów musztardy

sól, pieprz i cukier do smaku

natka pietruszki do ozdoby

Wymienione składniki włożyć do miski, dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia co najmniej na godzinę. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.

Oczywiście olej sojowy można (a w dzisiejszych czasach - nawet trzeba) zastąpić oliwą lub ulubionym olejem. O ile dawniej olej sojowy był absolutnym numerem 1 (oliwa zajęła to miejsce stosunkowo niedawno i wyłącznie dzięki bardzo inteligentnej reklamie), o tyle dziś strach przed GMO nakazuje się od niego trzymać z daleka.

P.s. A kawiorem też Państwo gardzą od tych kilku tygodni? ...

Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości