Polityka 9.12.2025, 18:43 Marszałek Czarzasty "ocenia" prezydenta Nawrockiego Czarzasty jest starym komuchem - żadnym tam postkomunistą, tylko komuchem najczystszej wody. Fakt, że taki człowiek jest drugą osobą w państwie DEMOKRATYCZNYM, najlepiej świadczy o jakości tej demokracji. Czarzasty należał do...
Polityka 29.11.2025, 16:38 O gdańskiej dulcessie, krowach będących wódkami i terapiach, do których jeszcze nie doszło Historia jest taka: Frau Aleksanda Dulkiewicz kupowała kiedyś alkohol w Biedronce (mocny – chodziło o „krowę”, przy czym wówczas pierwszy raz usłyszałam tę nazwę) i dwie butle coli: pewnie do popitki. Nagranie z monitoringu...
Rozmaitości 18.11.2025, 21:10 Wątróbki drobiowe z jabłkami Mój śp. tata opowiadał, że kiedyś gospodynie na wsi pod koniec lata zaczynały dokarmiać gęsi kluskami: siedziały te kobiety na stołeczku, a przed nimi ustawiała się ogromna kolejka gęsi, które były spragnione klusek, którymi je...
Polityka 16.11.2025, 12:35 Jeffrey Eppstein - wielki Polak, sławny dziennikarz, wytrawny znawca polityki! Interia nareszcie znalazła godnego siebie bohatera. Eppstein już nie jest odrażającym rajfurem, pedofilem i ogólnie zbokiem, tylko człowiekiem godnym szacunku i względów. A to wszystko dlatego, że w ujawnionych mailach znanego...
Polityka 13.11.2025, 19:31 Ziobro nie ma szans na uczciwy proces i zachowanie życia? To pierwsze twierdzi prof. Ryszard Piotrowski, znany konstytucjonalista. To drugie - Jan Rokita, dawniej prominentny polityk Platformy Obywatelskiej (jeden z liderów). Kiedyś Rokita był nawet współzałożycielem KLD. Obecnie: komentator...
Rozmaitości 11.11.2025, 18:36 Żołądki konfitowane Pieczenie gęsi daje kilka korzyści; poza samym pieczonym mięsem mamy też znakomity smalec, niezastąpiony w wielu okolicznościach. Pyszne są na takim smalcu placki ziemniaczane, ale też fantastycznie smakują żołądki drobiowe zrobione...
Gotowanie 9.11.2025, 20:04 Fasola po bretońsku Wiele osób uważa, że fasola po bretońsku to wynik PRL-owskiej bryndzy kulinarnej, ale to nieprawda. Jest to efekt biedy, ale wojennej. Potrawa ta została do Polski sprowadzona przez Błękitną Armię generała Hallera, a opublikowana w...
Polityka 8.11.2025, 18:25 Brzydzę się żurkiem Gusta się zmieniają - kiedyś żurek należał do moich ulubionych zup. Tradycyjna polska zupa, smaczna i zdrowa. Właściwie żur, ale tak mówią już tylko ludzie inteligentni i wykształceni; plebs woli pospolitą formę "żurek". Podobno...