Blog
tanie-gotowanie
Kuchennik
Kuchennik Jestem kobietą w średnim wieku, która lubi gotować.
20 obserwujących 124 notki 257957 odsłon
Kuchennik, 20 marca 2012 r.

Smażona pierś z kurczaka - błyskawicznie

Oto danie dla pracującej osoby. Na jedną osobę potrzebujemy pół piersi z kurczaka (czyli połowę podwójnej - jeśli kurczak był kurą, czyli pierś jest bardzo duża - połowa połowy powinna wystarczyć standardowej osobie (nie dotyczy to nastolatków!). Poza tym - olej do smażenia i ulubione przyprawy. Może być nawet "Przyprawa do kurczaka" ;-D, ewentualnie curry w proszku. Ja najczęściej używam mieszanki: soli, pieprzu czarnego mielonego, ziół prowansalskich i mielonej słodkiej papryki + czostnek suszony (w tej potrawie lepszy, niż świeży).

Jeśli mamy taką możliwość, to mięso marynujemy w przyprawach poprzedniego dnia,  zostawiając je przykryte w lodówce. Jeśli nie - doprawiamy tuż przed smażeniem (wcześniej, oczywiście, mięso myjemy i osączamy. Wycierać nie musimy - do lekko wilgotnego mięsa lepiej przykleją się przyprawy. Natomiast nie zapominamy o lekkim zbiciu mięsa tłuczkiem.

W rondlu nastawiamy ziemniaki lub ryż (w rondlu rozgrzać trochę oleju, wrzucić ryż, smażyć na wolnym ogniu, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem, po czym zalać dwiema szklankami rosołu, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, ogień wyłączyć, a ryż zostawić pod przykryciem, żeby doszedł).

Na patelni rozgrzać olej i smażyć piersi na dość silnym ogniu, z obu stron, do zrumienienia. Następnie zmniejszyć ogień, a patelnię przykryć. Na małym ogniu dusić mięso, aż będzie gotowe.

Przepis jest tak prosty, że aż długo się wahałam, czy nadaje się polecania innym osobom, ale - ostatecznie - moi mężczyźni uważają, że jest to bardzo smaczna potrawa - lepsza od wielu, które z kolei mnie smakują ;-( No, i jest naprawdę prosta i szybka - mówiąc szczerze, mój syn-gimnazjalista radzi sobie z nią nie gorzej, niż ja ...

Jeśli mięso zostanie usmażone odpowiednio, czyli tak, aby go nie przesmażyć, to doskonale nadaje się jako wędlina do kanapek.

Opublikowano: 20.03.2012 20:27.
Autor: Kuchennik
Skomentuj Obserwuj notkę Napisz notkę Zgłoś nadużycie
NEWSY - TOP 5

O mnie

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Ostatnie notki

Obserwowane blogi

Ostatnie komentarze

  • @XANIELKA Mam dziś wybitnie sympatycznych gości. Aż chce się gotować :(((( "ale bzdura!"
  • @DR.WALL Eeeee tam! Ja odziedziczyłam mój prodiż po Rodzicach, i nie mam pojęcia, ile on ma...
  • @UFKA Piotr Gursztyn twierdzi, że z zemsty. Motyw do przyjęcia:O Taki ludzki. "No właśnie...

Tematy w dziale