Starosta Melsztyński Starosta Melsztyński
541
BLOG

Pocztówka ze Szwecji

Starosta Melsztyński Starosta Melsztyński Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 5


Nad idyllą szwedzkich szeregowców w Hallunda na południe od Sztokolmu wznosi sie na skalistym pagórku tajemniczy, niedostępny dwór. Nie można doń podejść bliżej, dostęp uniemożliwiają druciana siatka i gęste krzewy. Latem niewiele daje się dostrzec przez gęstą zieleń, teraz, gdy liście opadły, można zobaczyć z oddali piękno budynków mieszkalnych i gospodarczych. Historia dworu Hallunda Gård kryje mroczną tajemnicę - to tutaj spiskowcy snuli plany zamachu na króla Szwecji Gustawa III, uskutecznione późną zimą 16 marca 1792 roku.

image

A co mogli jeść spiskowcy w dworze oddalonym od Sztokholmu o niecałe dwie szwedzkie mile? Wybór pod koniec zimy nie był zapewne zbyt bogaty, ani świeżych mięs, ani warzyw już nie było. Więc bardzo prawdopodobne, że do stołu podano peklowaną golonkę z pure z brukwi:

Potrzebujesz

Golonka

·       1 kg peklowanej golonki (mn w, przecież nie będziesz ważyć?

·       1 marchewka

·       1 cebula

·       1 por

·       1 listek laurowy

·       6 ziarnka ziela angielskiego

image

Pure 

·       1 brukiew

·       3 marchwie (ca 300 g)

·       bulion z golonki

·       6-8 ziemniaków (ca 600 g)

·       Sól i biały pieprz do smaku

·       masło

·       natka pietruszki

·       musztarda

image

Przygotowanie

Golonka

1.     Opłucz mięso w zimnej wodzie. Włóż do garnka i zalej wodą by zakryła mięso. Zagotuj i zbierz szumowiny.

2.      W drugim garnku zagotuj wodę, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę marchew, cebulę i por, odlej golonkę i włóż do garnka z warzywami. Dołóż pieprz i listek laurowy.

3.     Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godzin. Kiedy mięso odchodzi od kości zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok.

image

Pure

4.     Obierz pokrojoną dla ułatwienia w mniejsze kawałki brukiew i marchew, pokrój, włóż do garnka, zalej wywarem z gotowania golonki (zostaw nieco wywaru w garnku z golonką), gotuj około ½ godziny.

5.     Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do gotujących się marchwi i brukwi. Goruj jeszcze przez 15 minut do miękkości. Odlej, ale zachowaj wywar.

6.     Rozgnieć warzywa, ale nie na jednolitą masę, kawałki warzyw muszą zostać.

7.     Rozbij trzepaczką dolewając wywaru do otrzymania pożądanej konsystencji (trochę bardziej wodniście niz pure ziemniaczane). Dodaj do smaku sól i pieprz. Dodaj masła wedle smaku i przyozdób natka pietruszki.

8.     Podgrzej golonkę w reszcie wywaru przed podaniem na stół z pure i kilkoma rodzajami musztardy do wyboru.

image


Patriotyzm jest ostatnim schronieniem szubrawców. Samuel Johnson    

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości