Nad idyllą szwedzkich szeregowców w Hallunda na południe od Sztokolmu wznosi sie na skalistym pagórku tajemniczy, niedostępny dwór. Nie można doń podejść bliżej, dostęp uniemożliwiają druciana siatka i gęste krzewy. Latem niewiele daje się dostrzec przez gęstą zieleń, teraz, gdy liście opadły, można zobaczyć z oddali piękno budynków mieszkalnych i gospodarczych. Historia dworu Hallunda Gård kryje mroczną tajemnicę - to tutaj spiskowcy snuli plany zamachu na króla Szwecji Gustawa III, uskutecznione późną zimą 16 marca 1792 roku.
A co mogli jeść spiskowcy w dworze oddalonym od Sztokholmu o niecałe dwie szwedzkie mile? Wybór pod koniec zimy nie był zapewne zbyt bogaty, ani świeżych mięs, ani warzyw już nie było. Więc bardzo prawdopodobne, że do stołu podano peklowaną golonkę z pure z brukwi:
Potrzebujesz
Golonka
· 1 kg peklowanej golonki (mn w, przecież nie będziesz ważyć?
· 1 marchewka
· 1 cebula
· 1 por
· 1 listek laurowy
· 6 ziarnka ziela angielskiego
Pure
· 1 brukiew
· 3 marchwie (ca 300 g)
· bulion z golonki
· 6-8 ziemniaków (ca 600 g)
· Sól i biały pieprz do smaku
· masło
· natka pietruszki
· musztarda
Przygotowanie
Golonka
1. Opłucz mięso w zimnej wodzie. Włóż do garnka i zalej wodą by zakryła mięso. Zagotuj i zbierz szumowiny.
2. W drugim garnku zagotuj wodę, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę marchew, cebulę i por, odlej golonkę i włóż do garnka z warzywami. Dołóż pieprz i listek laurowy.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godzin. Kiedy mięso odchodzi od kości zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok.
Pure
4. Obierz pokrojoną dla ułatwienia w mniejsze kawałki brukiew i marchew, pokrój, włóż do garnka, zalej wywarem z gotowania golonki (zostaw nieco wywaru w garnku z golonką), gotuj około ½ godziny.
5. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do gotujących się marchwi i brukwi. Goruj jeszcze przez 15 minut do miękkości. Odlej, ale zachowaj wywar.
6. Rozgnieć warzywa, ale nie na jednolitą masę, kawałki warzyw muszą zostać.
7. Rozbij trzepaczką dolewając wywaru do otrzymania pożądanej konsystencji (trochę bardziej wodniście niz pure ziemniaczane). Dodaj do smaku sól i pieprz. Dodaj masła wedle smaku i przyozdób natka pietruszki.
8. Podgrzej golonkę w reszcie wywaru przed podaniem na stół z pure i kilkoma rodzajami musztardy do wyboru.