Naukowcy odkryli, że w węglu do grilla jest dużo niebezpiecznych związków chemicznych.
Naukowcy odkryli, że w węglu do grilla jest dużo niebezpiecznych związków chemicznych.

Rakotwórcze związki w węglu i brykiecie do grilla

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 38

Tworzywa sztuczne, metale, okruchy szkła i inne zanieczyszczenia groźne dla zdrowia znaleźli naukowcy w węglu i brykiecie do grilla.

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego zbadali węgiel drzewny i brykiet z węgla drzewnego. Próbki pobrano z produktów znanych producentów dostępnych w popularnych sieciach handlowych i supermarketach, a także kupione przez Internet - nie posiadające oznaczeń, opisów i nazwy producenta. 

Analiza wykazała wysoką zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz szczególnie niebezpiecznych - rakotwóczych - benzopirenów i benzoperylenu. 

W badanych węglach i brykiecie znaleziono szkodliwe dla zdrowia dodatki jak: węgle kopalne, ropa naftowa, koks, szkło, żużel, rdza, szkło, metale czy tworzywa sztuczne. Ich ilość przekraczała dopuszczalną normę (PN-EN 1860-2) dla paliw grillowych wykorzystywanych do obróbki żywności, która przewiduje, że maksymalna zawartość zanieczyszczeń nie powinna przekraczać 1 proc. 

Obecność tych substancji jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia m.in. ze względu na związki muta- i kancerogenne, które powstają w wyniku spalania i osiadają na grillowanej żywności - a następnie, wraz z nią, dostają się do organizmu człowieka. 

W paliwie grillowym znajdują się też związki fenolowe i aromatyczne pochodne aminowe. Podczas grillowania substancje te mogą przedostawać się do produktów lub być wchłaniane bezpośrednio przez drogi oddechowe przez osoby znajdujące się w pobliżu grilla. 

Z przeprowadzonych badań wynika również, że istotny jest region, z którego pozyskuje się surowce do produkcji paliw grillowych. Dotyczy to przede wszystkim nadmiernego występowania pierwiastków ciężkich i śladowych w niektórych węglach drzewnych i brykiecie. 


grill, barbecue, kiełbasa
Bezpieczniej jest korzystać z grilla elektrycznego lub gazowego.

W związku z tym, ze występującymi w analizowanych produktach niebezpiecznymi związkami najbezpieczniej jest korzystać z grilla elektrycznego lub gazowego. A jeśli już decydujemy się na zakup stałych paliw grillowych (węgla lub brykietu), wybierajmy te, które mają certyfikat jakości. 

BG


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości