10 obserwujących
456 notek
1938k odsłon
679 odsłon

Czarna porzeczka - zdrowa i genialna na przetwory

Warto przekonać się do porzeczek, ponieważ to jedne z najzdrowszych letnich owoców.
Warto przekonać się do porzeczek, ponieważ to jedne z najzdrowszych letnich owoców.
Wykop Skomentuj6

Czarna porzeczka ceniona jest ze względu na swoje walory ozdobne, smakowe i zdrowotne. Zarówno owoce, jak nasiona i liście czarnej porzeczki są bogatym źródłem witamin, mikroelementów, związków organicznych i soli mineralnych.

Czarna porzeczka w swoim składzie zawiera minimalne ilości białka i około 15 proc. węglowodanów. Dostarcza sporej ilości witaminy C – 183 mg na 100 g, czyli ponad 240 proc. dziennego zapotrzebowania - to 5 razy więcej niż cytrusy. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo). Znajdują się w niej również mikroelementy i kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.


czarna porzeczka

Właściwości lecznicze czarnej porzeczki

Owoce czarnej porzeczki najczęściej przerabiamy na sok – działa wzmacniająco, odtruwająco, moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i odżywczo. Dlatego zaleca się stosować go przy kaszlu, rekonwalescencji po chorobie, przeziębieniu, osłabieniu organizmu oraz chorobach zakaźnych i skórnych. Sok z czarnych porzeczek wspomaga również leczenie migreny i problemów żołądkowo-jelitowych.

Liść czarnej porzeczki zawiera bogactwo garbników, witaminę C, lotne olejki eteryczne, rutynę, sole magnezowe, kwasy organiczne i witaminy z grupy B oraz flawonoidy i fitocyndy. Napar z ziela pozwala na oczyszczenie organizmu z toksycznych substancji. Popijanie herbatki opóźnia starzenie się organizmu i dostarcza witamin, a szczególnie witaminę C –antyoksydant, o działaniu antynowotworowym.

W medycynie ludowej okład z liści czarnej porzeczki stosowano na bolące, krwawiące i trudno gojące się rany. Można nimi także płukać włosy, dzięki czemu staną się one mocniejsze i bardziej lśniące. Odwar z liści rośliny jest też pomocny w walce z łupieżem. Zgnieciony liść czarnej porzeczki wtarty w skórę łagodzi ból, swędzenie i pieczenie po ukąszeniu przez owady. Dawniej uważano, że płukanie jamy ustnej wyciągiem z liści porzeczki hamowało rozwój próchnicy.

Nasiona czarnej porzeczki można przerobić na olej. Większość jego składu stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas gamma-linolowy (GLA) oraz kwas stearydynowy). Zawiera znacznie więcej witaminy E niż olej rzepakowy. Obecność fitosteroli, karotenoidów, flawonoidów, tokochromanoli oraz kwasów fenolowych sprawia, że olej z nasion czarnej porzeczki wykazuje właściwości zarówno antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, jak i przeciwmiażdżycowe.

Olejek z pestek czarnej porzeczki jest bardzo skutecznym lekiem na zapalenie skóry. Pomocny jest w: egzemie, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, wszelkich dermatozach i trądziku. Można go stosować także u dzieci. 

Dlaczego warto jeść czarną porzeczkę

  • wzmacnia odporność, jest znakomitym lekarstwem na przeziębienia 
  • ma właściwości bakteriobójcze, zmniejsza stany zapalne w organizmie
  • działa odtruwająco - usuwa z organizmu groźne toksyny i substancje
  • pomaga na paradontozę i próchnicę zębów
  • stabilizują ciśnienie krwi, dbając o prawidłowy przepływ krwi przez tętnice i żyły
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • opóźnia procesy starzenia
  • obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy
  • wzmacnia i uszczelnia ściany żył i tętnic, nie pozwalając na powstawanie pajączków, żylaków i siniaków
  • ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe; działa także przeciwalergicznie
  • pomaga zahamować proces rozwoju chorób oczu, np. zaćmy czy jaskry. Przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej
  • wspomagają układ nerwowy; pomagają walczyć ze stresem, poprawiają nastrój, a także są pomocne w leczeniu migrenowego bólu głowy


lody z czarnej porzeczki
Jeśli dzieci nie chcą jeść kwaśnych porzeczek, można je zmiksować z jogurtem i zrobić z nich lody. 

Sok z czarnych porzeczek

Owoce porzeczki można wykorzystywać na wiele sposobów: zaczynając od soków, dżemów, powideł, sosów, kończąc na nalewkach. Same owoce są niskokaloryczne - w 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii. 

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki 
  • ok. 1,5 kg cukru 

Przygotowanie:

Owoce płuczemy, oczyszczamy i wsypujemy warstwami do słoja lub garnka. Zasypujemy cukrem (ok. 1 kg), by szybciej puściły sok. Nakrywamy naczynie ściereczką bądź gazą i obwiązujemy gumką lub sznureczkiem. Odstawiamy na tydzień w dobrze nasłonecznione miejsce. Po tygodniu sok zlewamy za pomocą durszlaka lub sitka. Zagotowujemy z resztą cukru (ok. 500g). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty od czasu zagotowania. Przelewamy sok do wyparzonych słoików lub butelek. Jeśli zrobi się duża piana, lepiej ją wcześniej zebrać. Zakręcamy gorące i odstawiamy do zawekowania. 

Napar z liści czarnej porzeczki

Jedną łyżkę wysuszonych i pokruszonych liści zalewamy szklanką gorącej wody i parzymy przez 10 minut. Taką herbatkę należy pić 2–3 razy w ciągu dnia.

Wykop Skomentuj6
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości