Animela Animela
199
BLOG

Zupa cebulowa

Animela Animela Rozmaitości Obserwuj notkę 19

Składniki:

1 duża cebula na osobę (obrana, pokrojona),

łyżka masła lub oleju (we Francji i Włoszech używa się i jednego, i drugiego, zapewniam, w zależności od regionu, a przecież zupę cebulową pamiętamy też z "Serca" Amicisa, i tam użyto słoniny!),

sól, pieprz, szczypta rozmarynu, łyżeczka tymianku (płaska, jeśli suszony, a czubata, jeżeli mamy zioło świeże),

opcjonalnie: płaska łyżeczka mielonego kminku

Do garnka wrzucamy cebulę, dodajemy tłuszcz i sól, przykrywamy i dusimy na jak najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywo zrobi się szklisto-żółte. Im wolniej, tym lepiej - powinno to trwać co najmniej 2 godziny - szybko usamażona cebula będzie twarda i niesmaczna. Miękką cebulę zalewamy wodą (szklanką na osobę), doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Podajemy z grzankami (mogą być z serem), z kruchymi paluszkami etc.

Jest to zdecydowanie najprostsza i najlepsza wersja cebulowej, jaką wypróbowałam - zgodnie z radą Macieja Halbańskiego, autora genialnej książki "Domowa kuchnia francuska". Na jego odpowiedzialność: bezrosołową wersję zupy preferował słynny smakosz, któl Leszczyński. Mam królewski gust!




Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości